Belföld

Kidőlt fák és belvízveszély

Az elmúlt 24 órában 660 alkalommal nyújtottak segítséget a tűzoltók a vihar miatt. Jász-Nagykun-Szolnok megyében rendkívüli belvízvédelmi készültséget rendeltek el, Érden utat öntött el a patak, Budapesten kémény dőlt le.

Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője elmondta, hogy az ország minden megyéjében történtek kisebb-nagyobb számban káresemények, a legtöbb ezek közül Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében, ahol 100 fölött van a káresemények száma, míg a többi megyében 30-50 esetben kellett a tűzoltóságnak kivonulnia.

A legnagyobb probléma Jász-Nagykun-Szolnok megyében, azon belül is Kisújszálláson lépett fel, ahol a hirtelen lezúdult nagy mennyiségű csapadék miatt csütörtökön 19 órától rendkívüli belvízvédelmi készültséget kellett elrendelni. Az önkormányzat vezetője a településen utcákat is átvágatott, hogy az összegyűlt víz lefolyását biztosítani lehessen. Négy rossz állapotú vályogház életveszélyessé vált, a lakók önállóan kiköltöztek. Martfűn 2 jelentősebb káresemény történt, a sörgyár és a növényolajgyár pincéjét öntötte el a víz, a tűzoltók folyamatos szivattyúzással igyekeznek helyreállítani az eredeti állapotot.

Pest megyében mintegy 120 alkalommal kellett a tűzoltóknak kivonulni vízszivattyúzáshoz, kidőlt fák eltávolításához. A bejelentések zöme Érd-Törökbálint-Vác-Sződ-Dunakeszi térségéből érkezett. A legtöbb feladat a tűzoltók számára Érd környékén adódik. A megáradt Bara és Sulák patak vize Érden 5 utcát öntött el, 25 családi ház került veszélybe, de a tűzoltók, az önkormányzat és a lakók összefogásának eredményeként szerencsére nem kellett senkit kiköltöztetni – mondta el az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.

Érden elöntötte az utat a patak

Az esőzések miatt kilépett Érdnél a Sulák-patak a medréből csütörtök este, a helyszínen lezárták a 6-os utat. Olasz Lajos, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság alezredese elmondta, hogy a patak a 6-os és a 7-es út Budapest határánál lévő kereszteződésénél áradt ki több környéki telket elárasztva. Egyelőre még nincs olyan jelzés, hogy házakat is veszélyeztetne a víz – tette hozzá.

Olasz Lajos közölte, hogy a tűzoltók nagy teljesítményű szivattyúkkal dolgoznak a helyszínen, igyekeznek a vizet a 6-os út Duna felőli oldalára átjuttatni. Már a homokzsákok is ki vannak készítve azért, hogy szükség esetén a kiáradt patak útját elterelve is meg lehessen védeni a házakat.

Az alezredes szólt arról is, hogy Nagykovácsiban is gondokat okoz az eső. Ott egy utcát kellett átvágni a dombról lezúduló víz veszélytelen levezetésére.

Ledöntött kémény, hulló vakolat Budapesten


Budapest, VIII., Víg utca 37-es szám alatt döntötte le a szél a kéményt , amely rádőlt az épület tetejére, több helyen beszakította a tetőlécet és a cserepeket. A tűzoltók kötélbiztosítás mellett a megbomlott részek biztosítását és a törmelék eltávolítást végzik. Személyi sérülés nem történt.


Az V. kerületben egy épület homlokzatáról nagy területen vakolat lóg, egy része ráhullott egy személygépkocsira. A tűzoltók jelenleg a rendőrséget várják, hogy megállapítsák, kié az autó, hogy elszállíthassák a helyszínről. Ezután emelőkosaras gépjármű segítségével a veszélyhelyzetet megszüntetik, a vakolat lógó részeit eltávolítják – közölte a szóvivő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik