Belföld

Két év múlva a budapesti utak 42 százalékát újítanák fel

Gy. Németh Erzsébet a fővárosi közgyűlés MSZP-s frakcióvezetője szerint 2007 végére a fővárosi főútvonalak 42 százaléka fog megújulni, ha minden a tervezett ütemezés szerint halad, és jövőre, illetve az azt követő évben is lesz kormányzati támogatás a rekonstrukciós beruházásokhoz.

A képviselő telefonos sajtótájékoztatóján elmondta csaknem félidejéhez érkezett a budapesti útfelújítási program, amelynek keretében 23 kerületben legalább egy, de inkább két-három főútvonal teljes mértékben megújul az idei évben.

Az első ütem – amely számos más mellett az Árpád fejedelem útja, a Nagymező utca, a Hidegkúti út és az Árpád út felújítását is érintette – lényegében lezárult. A második ütemmel, nyár végéig, a fővároshoz tartozó mintegy 1000 kilométer út 10 százaléka tud megújulni. Ehhez a fővárosi önkormányzat saját forrásként 6,4 milliárd forintot különített el útfelújítási programra, amelyet az állam 4,1 – országosan összesen 10 – milliárd forintos támogatása egészített ki. Miután a főváros már a kivitelezési ajánlatok ismeretében nyújtotta be pályázatait az állami forrásokra a regionális fejlesztési tanácshoz, “fele annyi pénzből kétszer annyi utat lehetett felújítani”.

A részleges felújításokat négyzetméterenként 6-7, a teljes rekonstrukciókat pedig négyzetméterenként 12-13 ezer forintos költséggel lehetett megoldani, a korábbi 10-12, illetve 20-25 ezer forintos kiadással szemben.

Gy. Német Erzsébet hozzátette: a főváros másfél milliárd forinttal támogatja olyan kerületi tulajdonú utak javítását, amelyeken tömegközlekedés zajlik. A saját forrású három és a regionális fejlesztési tanácstól elnyert kettő milliárd forintból ez év októberében további útfelújításokba kezdenek Budapesten. Az ezzel kapcsolatos közbeszerzési eljárások már folyamatban vannak. Idén a hidakra és a felüljárókra 4 milliárd forintott költöttek, amiből 14 építmény felújítása történt meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik