Belföld

Világbajnokok lettek a pólós lányok

Világbajnok lett a magyar női vízilabda-válogatott. Az izgalmakban bővelkedő mérkőzés során végül, a hosszabbítás után győzte le csapatunk az amerikai válogatottat a montreali világbajnokságon.

A magyar női vízilabda-válogatott 10-7 arányban diadalmaskodott az Egyesült Államok csapata ellen. A montreali világbajnokságon száz százalékosan játszó magyar csapat a csoportmérkőzések során egyszer már legyőzte döntős ellenfelét (9-8-ra), és ezt a fináléban bravúros játékkal sikerült megismételni.


Így az Egyesült Államok ezüstérmes lett, a bronzérmet pedig a házigazda kanadai válogatott szerezte meg. Őket egyébként az elődöntőben éppen a magyar csapat ejtette ki.

A magyar csapat másodszor lett világbajnok. Érdekesség, hogy a jelenlegi csapat kapitánya, Stieber Mercédesz 1994-ben is erősítette az akkori válogatottat.

Faragó Tamás szövetségi kapitány taktikája bevált: az olimpiai csapat több mint felét fiatalabb játékosokra cserélte. Különösen jó választás volt Horváth Patrícia kapus, a Domino BHSE játékosa, aki a torna során végig kiemelkedő teljesítményt nyújtott. Az új generációhoz tartozik a mindössze 17 éves Tomaskovics Eszter is, aki a döntő során összesen három gólt lőtt, ebből az utolsót a hosszabbításon.

Az első félidő kiegyenlítetten kezdődött, a kettő kettes forduló után a második negyedben azonban sziporkáztak a mieink: öt gólt dobott a magyar csapat, egyetlen amerikai találat ellenében. A harmadik negyedben megfordult a helyzet, egyetlen – amerikai – gól született. Az utolsó játákrészben szintén nem volt magyar találat, az amerikaiak azonban már 16 másodperccel a negyed elindítása után gólt szereztek Brenda Villa jóvoltából, Ericka Lorenz duplázása után pedig hét-hétre kiegyenlített az Egyesült Államok.

A hosszabbításon azonban – annak ellenére, hogy csakúgy, mint a meccs egészében, végig az amerikaiak hozták el a labdát a ráúszásnál – egyértelmű volt a magyar fölény: az első három percben Tomaskovics Eszter és Valkai Ágnes, a második háromban pedig Drávucz Rita volt eredményes. A magyar válogatott így tíz-hét arányban lett aranyérmes.

A magyar csapat gólszerzői a döntőben: Drávucz Rita (2), Tomaskovics Eszter (3), Stieber Mercédesz, Pelle Anikó (2), Kisteleki Dóra, Valkai Ágnes

Ajánlott videó

Olvasói sztorik