Belföld

Vasárnapig marad a 38 fokos hőség

Nagy meleg, 33-38 fokos kánikula várható vasárnapig - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa pénteken.

Maller Aranka elmondta: pénteken 35 fokos hőségre kell számítani, míg szombaton akár 38 fokot is mutathatnak a hőmérők. Vasárnap várhatóan nyugatról egy hidegfront érkezik az ország fölé, így enyhül a kánikula, a nyugati országrészben 28 fok is lehet, de délkeleten megmarad a 35 fok körüli hőmérséklet – tette hozzá.

A legmelegebbet ezen a napon 1905-ben Orosházán mérték, 38,9 fokot. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a kánikulára tekintettel arra kér mindenkit, hogy fokozott óvatossággal gyújtson tűzet a szabadban és figyeljen a tűz gondos eloltására is.

Dobson Tibor, az OKF szóvivője elmondta: nincs tűzgyújtási tilalom, de a nagy meleg miatt fokozott tűzveszélyt jelentenek a tábortüzek, elsősorban az erdőkben és a még le nem aratott gabonatáblákon. Közölte: mintegy 20-30 százalékkal többször kell kivonulniuk a katasztrófavédelem munkatársainak, főként tűzesetek miatt.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője korábban elmondta, az elkövetkező napokban akár 30-40 százalékkal is több riasztást kaphatnak a nagy hőségre való tekintettel. Ez azt jelenti, hogy míg Budapesten egy átlagos napon mintegy 300 esetben riasztják a mentőket, ez most 400 riasztás fölé is emelkedhet.

A hőség megterhelés a mentősöknek is, ezért ásványvizet kapnak és ezen a három kánikulai napon engedélyeztük a térdnadrág viselését – közölte a szóvivő.

Szegedi Péter, a Fővárosi Közterület-fenntartó szóvivője közölte: 12 órás műszakokban, harminc-harminc mosóautóval locsolják a fővárosi közutakat. A közterületek locsolása addig tart, amíg 30 fok feletti a hőség.

A MÁV Rt. azt közölte, hogy a tartós meleg miatt országszerte 110 helyen mérik a sínek hőmérsékletét és az értékeket két óránként, de minimum napi három alkalommal figyelemmel kísérik, és ha kell sebességkorlátozást vezetnek be. 

Egész Európa szenved


Legalább öt halálos áldozata van a kánikulának Romániában – jelentette a bukaresti média. Két nap leforgása alatt Nagyszebenben, Vízaknán, Buzauban, Slatinán és Bukarestben öt halálos áldozatot követelt a kánikula. Az romániai kánikula áldozatainak többsége idős vagy szív- és keringési betegségben szenvedő ember volt – jelentették a román hírügynökségek, rádió- és tévécsatornák.Arról is beszámoltak az idézett hírforrások, hogy az országos kánikulában a mentőállomások alig győznek eleget tenni a hirtelen kétszeresére-háromszorosára szaporodott napi hívásoknak.

Napközben rendszerint hőgutás, ájulásos esetekre hívják a mentőket Romániában. Az év legmagasabb hőmérsékletét mérték csütörtökön Németországban és Svájcban.


Az elmúlt napok hűvösebb időjárása után megdőlt a hőségrekord Németországban, a hőmérő higanyszála 36,7 Celsius fokot mutatott az ország déli részén. Ez fél fokkal magasabb az eddig mért értékeknél. Az Afrikából érkező meleg légáramlatok után azonban jelentős lehűlésre és csapadékra kell számítani a hétvégén Németországban.

Hasonlóan Németországhoz Svájc több városában is megdőlt a hőségrekord, Genfben 36,2 , Bázelben 34,6 fokot mutatott csütörtökön a hőmérő.

Ausztriából is rekord meleg van, az Alpok északi vonulatán 3440 méteres magasságban 11,6 fokot mértek – ez az érték igen szokatlan ebben a magasságban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik