Belföld

Szonda: mindkét oldalnak sokat hozott a vita

Júliusra számottevően nőtt mind a Fidesz, mind az MSZP szavazótábora. A szocialisták támogatottsága a júniusi 20-ról 24 százalékra emelkedett, míg a fiatal demokraták tábora 28-ról 32 százalékra erősödött - írja a Népszabadság.

A Szonda Ipsos legfrissebb felmérése szerint Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor vitája, illetve annak kommunikációs környezete kiemelte a politikai közönyből a választópolgárok egy részét. Az idén páratlanul magas volt a pártokat valamilyen okból – bizonytalanságból, passzivitásból – elkerülők aránya. A stabilan 40 százalék feletti csoport most először szorult e határérték alá, egyetlen hónap alatt nyolc százalékot csökkenve.

A pártok felé fordulásból a Fidesz és az MSZP egyenlő mértékben profitált, a többieknek viszont nem sikerült új szavazókra szert tenniük. A vitázó felek révén alapvetően a két érintett párt került a fókuszba, az SZDSZ-nek és az MDF-nek sokkal kisebb kommunikációs terület jutott.

Az általános aktivizálódás növelte a két pártot biztosan választók létszámát is. Az MSZP-nek ezúttal 1,25 millió, a Fidesznek 1,65 millió elkötelezett támogatója van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik