Belföld

Óvatos közeledés a jobboldalon?

Az egykori koalíciós partner Fidesz és MDF közti viszony enyhülni látszik: az elnökválasztási mélypont után Pokorni Zoltán kezet nyújtott és újabb szövetséget kötne Dávid Ibolya pártjával, az MDF pedig apróbb lépésekkel igyekszik normalizálni a viszonyt.

Az MDF és a Fidesz viszonya az elnökválasztás előtti időszakban vált különösen rideggé, azt követően, hogy Dávid Ibolya egyre egyértelműbbé tette: akár az MSZP is szóba jöhet, mint esetleges koalíciós partner.

A köztársaságielnök-választás volt a mélypont a két politikai erő kapcsolatában: a Fidesz azzal vádolta meg egykori szövetségesét, hogy kettős játékot játszik és átszavaz, az MDF ezt visszautasította és perrel fenyegetőzött. Úgy tűnik azonban, a választások közeledtével a közös érdekek ismét összehozhatják a két jobboldali parlamenti pártot. Pokorni Zoltán szerdán szimbolikusan kezet nyújtott az MDF-nek, amelyet Herényi Károly fenntartásokkal bár, de elfogadott, vagy legalábbis nem utasított el.

MDF: apró lépésekkel a Fidesz felé

Az MDF az utóbbi napokban enyhülni látszik a Fidesz irányába. Kezdődött minden Herényi Károly bejelentésével, amely szerint az MDF – legalábbis egyelőre – mégsem indít pert Áder János ellen rágalmazásért. A párt frakcióvezetője ezt azzal indokolta, hogy a fideszes politikus senkit sem nevesített, így nem lenne sok esélyük a győzelemre.

Szintén a közeledés jele lehet, hogy Herényi Károly nem utasította el Pokorni Zoltán békejobbját. Igaz, az MDF frakcióvezetője fenntartásainak adott hangot. Mint mondta, a kérdés az, hogy ezt a Fideszen belül rajta kívül hányan tudják és hányan vallják. Addig nem lehet ugyanis sikeres a két párt kapcsolata, amíg Pokorni „magányos harcosként” vív csatát. Herényi Károly egyet értett abban is, hogy a két párt közös célokat fogalmaz meg: szeretnék leváltani a kormányt. Ez azonban már komoly változás: Dávid Ibolya májusban még azt nyilatkozta a FigyelőNetnek, hogy pártja bárkivel hajlandó koalícióra lépni, aki velük azonos elveket vall, függetlenül attól, hogy jobb vagy baloldalon áll.

A Fidesz szövetséget ajánl

A Fidesz nem érez közeledést az MDF magatartásában, Pokorni Zoltán szerdai kijelentése – hogy szimbolikusan kezet nyújt egykori koalíciós partnerének – csupán egy lépés egy esetleges együttműködés felé. „A lépésemnek semmi köze nem volt ahhoz, hogy az MDF egyes képviselői mégsem perlik be Áder Jánost. Csupán ezzel is kifejeztem a Fidesz együttműködési szándékát, de nem tisztem megítélni, erre az MDF hogyan reagál majd” – mondta Pokorni Zoltán a FigyelőNetnek.


A Fidesz alelnöke hozzátette, továbbra is számítanak az MDF-re, és reméli, az eddigi együttműködést lehet folytatni, és hosszú jövője lesz a közös együttműködésnek. „A Fidesz önmagában is egy szövetség: többek között kisgazdák, a Lungo Drom és a Fidesz közössége. Ez nemrég kibővült az MDF egy részével, a Nemzeti Fórummal is” – mondta Pokorni Zoltán. A politikus lapunk kérdésére elmondta, nem érzi úgy, hogy megsértették volna az MDF-et az elnökválasztáskor, így véleménye szerint ez nem befolyásolhatja a jövőbeli együttműködésüket. „Ami történt, nem sértés, hanem szomorú tény: hat polgári szavazat elkószált. Ezek egy részét Horváth Balázs tisztázta, három szavazat kilétére azonban máig nem derült fény” – hangsúlyozta Pokorni Zoltán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik