Belföld

Szeptember elsején bezár a taszári bázis

A pápai repülőtér veszi át a szeptemberben megszűnő taszári bázis feladatait. Az amerikai hadsereg igényeit csaknem kilenc éven át kiszolgáló létesítmény a helyi önkormányzatok birtokába kerül.

Szeptember 1-jén megszűnik a Magyar Honvédség taszári bázisa, feladatait a pápai repülőtér veszi át – közölte a vezérkari főnök helyettese.

Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője elmondta: mivel a honvédség már nem tart rá igényt, kikerül a kezeléséből a bázis, a vagyonkezelői jog pedig átszáll a Kincstári Vagyoni Igazgatóságra. A tervek szerint az érintett önkormányzatok kapják majd meg térítésmentesen az objektumot, mivel ezzel kapcsolatos igényüket már jelezték a vagyonügynökség felé.

Az Egyesült Államok hadseregének csaknem kilencéves magyarországi tartózkodása idén júliusban zárult le. Az amerikai hadsereg több mint tízmillió dollárt költött a taszári repülőtér és a kapcsolódó létesítmények felújítására, korszerűsítésére.

Azokban az években, amikor jelentős számú amerikai katona tartózkodott a bázison, évente harmincmillió dollárnak megfelelő összeget költött el az amerikai fél magyarországi vásárlásokra. Az úgynevezett “csúcsidőben” mintegy 1500 magyar alkalmazottnak adott munkát az amerikai hadsereg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik