Belföld

Vita az ittas vezetésről

A kormány enyhítené, a rendőrség szigorítaná az ittas vezetésért járó büntetést. Akár egy pohár bor elfogyasztása után is bevonhatnák az ittas vezetők jogosítványát, ha a Belügyminisztérium elfogadja az Országos Rendőr-főkapitányság szigorító javaslatát.

A tervezet arra is kitér, hogy az intézkedő járőr akár a helyszínen elveheti az ittas vezető jogosítványát. A rendőrség az ittas vezetés mellett a gyorshajtást is keményebben büntetné. Ezért a 10 ezer forintos helyszíni bírság összegét is legalább duplájára növelnék.

A kormányzat viszont épp ellenkezőleg járna el az ittas vezetőkkel szemben. Az Európai Unió gyakorlatához hasonlóan enyhítenének a szigoron. Nem 0 ezrelékben határoznák meg a limitet, hanem némi alkohol elfogyasztását engedélyeznék vezetés előtt. Az unió országaiban eltérő mértékben engedik az alkoholfogyasztást. Néhol egy pohár sör vagy bor is elfér vezetés előtt egy fél órával.

Hazánkban jelenleg 0,8 ezrelékes véralkoholszint alatt minősül szabálysértésnek az ittas vezetés, amiért feljelentés és előélettől függően több tízezer forintos bírság róható ki. E felett már bűncselekménynek számít a vezető alkoholos befolyásoltsága, ezért a bíróság hoz határozatot a büntetésről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik