Belföld

Ésszerűbb bíróságot akar Glatter

A Fővárosi Bíróság elnöke ésszerűbbé, nyitottabbá tenné a bíróság tevékenységét. A jogkereső polgárokat ügyük gyors és szakszerű lebonyolítása érdekli, nem a bíróság problémái – nyilatkozta a Népszabadságnak Gatter László.

Az utóbbi időszak fejleményeit tekintve beszámolt arról, hogy, a fővárosban egyre kevesebb az elhúzódó per, csökken a folyamatban levő ügyek száma, a munkaügyi bírák számára pedig sikerült megfelelő elhelyezést biztosítani. A Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) folyó rekonstrukció befejezése is belátható közelségbe került, annak ellenére, hogy a tavalyihoz képest mintegy tizenöt százalékkal csökkent a működési kiadásokra, illetve a fejlesztésekre fordítható összeg.

Az elnök dolgát nehezíti, hogy a hétszáz fős bírói karból legalább ötvenen tartósan távol vannak, bár a megürült státusok harmadát az idén már betölthetik, így valamelyest mérséklődik a létszámhiány. Korábban a tisztiorvosi hivatal minősíthetetlennek nevezte a bíróság munkakörülményeit, a bírák nagy része még ma is az alagsorban dolgozik. Glatter ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az épület felújítása várhatóan 2007-ben befejeződik, ekkora rendeződhetnek a munkafeltételek is.

Az elnök mindezeknél fontosabbnak tartja, hogy változzon a bíróságokról kialakult kép.  Ennek érdekében szeretné elérni, hogy a bíróságok tevékenysége nyitottabbá, átláthatóbbá váljék. Ezt szolgálja például az elektronikus információszabadságról a közelmúltban elfogadott törvény, amely szerint a Legfelsőbb Bíróság és a táblák döntéseit nyilvánosságra kell hozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik