Belföld

Kétharmados próbán ősztől a kormány

A kormány ősszel ismét megpróbálkozik tucatnyi kétharmados törvény elfogadtatásával a parlamentben. A kabinet őszi jogalkotási programjában szerepel a sokak által várt távoltartás büntetőjogi intézményként történő bevezetése.

A kormány komolyan gondolja, hogy szükség van több kétharmados törvény módosítására, ezért – törvényalkotási programja keretében – ismét benyújtja őket a parlament őszi ülésszakára, jóllehet a parlamentben korábban lefolytatott viták kérdésessé teszik elfogadásukat – mondta a Népszavának László Boglár kormányszóvivő. A kabinet őszi jogalkotási programja összesen 38 törvény elfogadását kéri az országgyűléstől, ám a „függelékben” további 11 – kétharmados – jogszabály szerepel. Ezek többsége már korábban is megjárta az országgyűlést – mindeddig sikertelenül.

A kétharmadosok közt szerepel az Alkotmánybíróság tevékenységének új kereteket szabó javaslat csakúgy, mint a jogszabályok egymáshoz való viszonyát újragondoló tervezet. “Új” viszont a kétharmados listán a rendőrségi törvény módosítása. Ebben megszüntetnék a rendőrség közlekedési hatósági jogkörét, megkülönböztetnék egymástól a személyvédelem és a személyi védelem szabályait – utóbbi a különösen fontos személyek védelmét jelenti. Lehetővé tennék, hogy vizeletvételre előállítsanak kábítószerfogyasztás gyanújába került embereket és felhatalmaznák a rendőröket, hogy „megszakítsák a családon belüli erőszakot”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik