Belföld

Fidesz: Gyurcsány nem vonult vissza

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ígéretei ellenére nem vonult vissza cégei irányításától, csupán jogellenesen, meghatalmazással átadta az irányítást egy beosztottjának – mondta Balsai István országgyűlési képviselő.

Balsai István, az Apró-Gyurcsány érdekkör vagyonosodását vizsgáló parlamenti bizottság tagja emlékeztetett arra: Gyurcsány Ferenc megígérte, hogy visszavonul az üzlettől, és vagyonkezelőre bízza cégeit. Ez nem történt meg – mondta, hozzátéve: semmiféle vagyonkezelési szerződést nem kötött, adott egy rosszul sikerült meghatalmazást a cégjognak és társasági jognak ellentétesen egy személynek.


Balsai István a Gyurcsány Ferenc száz százalékos tulajdonában lévő Altus Rt.-re utalva közölte: tulajdonosi jogokat nem lehet átruházni, csak akkor, ha eladjuk a tulajdont. Meg lehet hatalmazni valakit, hogy vegyen részt a közgyűlésen és képviselje a tulajdonost annak utasításai szerint.
   
Szijjártó Péter, az Apró-Gyurcsány érdekkör vagyonosodását vizsgáló bizottság fideszes elnöke kijelentette: Gyurcsány Ferenctől kapott tájékoztatás szerint 49 olyan cég van, amelyben tulajdonosi jogokat gyakorolt közvetlen vagy közvetett módon, és öt olyan társaságról is tájékoztatást adott, amelyekben valamilyen vezető tisztséget töltött be. A bizottság elnöke kijelentette: a miniszterelnök arra pontosan nem tudott választ adni, hogy ezek a cégek milyen állami szerződéseket, milyen állami támogatásokat, milyen állami megbízásokat kaptak. Ugyanakkor ennek lehetőségét nem is zárta ki. Szijjártó Péter minden minisztertől megkérdezte – írásban -, hogy ezek a cégek milyen kapcsolatban álltak a minisztériummal. Tizenkettő miniszter válaszolta azt, hogy van olyan cég a felsoroltak között, amely kapott állami szerződést, állami támogatást, állami megrendelést a minisztériumtól – mondta.


A fideszes politikus feltette a kérdést, vajon Gyurcsány Ferenc meghatározza vagy meghatározta-e ezeknek a cégeknek, hogy milyen gyakorisággal, milyen állami forrásokat hogyan vegyenek igénybe, “tanácsolja-e azt, milyen állami forrásokhoz lehet hozzájutni”.


László Boglár kormányszóvivő délutáni sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva azt mondta: az ellenzéki képviselők ez esetben nem a miniszterelnökkel vitáznak, hanem a cégbírósággal. Hozzáfűzte: a cégbíróság egy formai hiányosságot állapított meg, magát az eljárást nem kérdőjelezte meg. Mint mondta, a cégbíróság felé a miniszterelnök, miniszteri kinevezésekor, megtette a megfelelő bejelentést, a mérlegelés a cégbíróság dolga.


Arra a kérdésre, meg tudja-e erősíteni, hogy Gyurcsány Ferenc cégei a 17 minisztérium közül 16-tól kaptak megbízásokat, László Boglár közölte: nem tudja megerősíteni, sajtóhíreket hallottak erről. Hozzátette: a minisztériumokban pályázatokat bírálnak el, azok alapján születnek a megbízások, a fizetés pedig az elvégzett munka alapján történik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik