Belföld

Szóváltás a „nemzetibb párt” címért

A Fidesz szerint az MSZP-nek nemzeti elkötelezettségű párttá kéne válnia, az MSZP szerint azonban már az. A nagyobbik kormányzópárt szerint ráadásul éppen a Fidesz nem folytat nemzetpolitikát a határokon kívül.

Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője szerint az MSZP-nek – a térség többi baloldali pártjához hasonlóan – nemzeti elkötelezettségű párttá kellene válnia, hogy hatékonyan lehessen fellépni a magyar érdekek képviseletéért szerte a világban. Mint elmondta, ehhez azonban az MSZP politikusainak venni kellene a bátorságot, hogy személyesen is megnézzék, mi a határon túli magyarok véleménye az MSZP nemzeti elkötelezettségéről.


A Fidesz szerint az MSZP nem elég nemzeti


Hangsúlyozta, a kormánynak le kellene vonnia a tanulságot abból, hogy Gyurcsány Ferenc levelét március 15-én Pozsonytól Csíkszeredáig mindenhol kifütyülték, és hogy a Gyurcsány-kormány december 5. óta miért is nem merte összehívni a Magyar Állandó Értekezletet (MÁÉRT), és miért nem mert a határon túli magyar vezetők szemébe nézni.


Révész Máriusz szerint az MSZP-nek nem magyarázkodni, beszélni és főleg nem vádaskodnia kellene, hanem valódi nemzeti fordulatot végrehajtania, hogy minden párt egységesen tudjon fellépni az igazi autonómiáért, a mindennapos diszkrimináció és az asszimilációs törekvések ellen.

Az MSZP mindent megtesz a határon túliakért

A Fidesz vádaskodására reagálva Gedei József szocialista országgyűlési képviselő hangsúlyozta: az MSZP nemzeti párt, a Fidesz viszont a határokon kívül nem nemzetpolitikát, hanem pártpolitikát csinál. Az MSZP politikusa elmondta: ott volt Tusnádfürdőn és hallgatta azokat a nyugat-európai politikusokat, akik arról beszéltek, hogy összefogás nélkül az autonómia kérdésében nem lehet semmit elérni.


Gedei József azonban kiemelte, hogy Fidesz nem beszél arról, hogy milyen autonómiát akar, területit, vagy kulturálist, milyen jogokkal, kötelezettségekkel. Nincs konstruktív javaslatuk, csak egyszerűen vádaskodnak. „Az összefogást ássa alá az a nyilatkozat, amely Orbán részéről elhangzott. Nagyon sajnálom, hogy ez így történt, és azt is, hogy elkezdték méregetni, méricskélni, hogy ki nemzeti párt, ki tett többet, ki nem” – mondta a szocialista politikus.

Hozzátette, az MSZP nemzetpolitikai stratégiájában 2002. óta benne van az autonómia támogatása és a határon túli magyarok jogainak bővítése. Erdélyben vita folyik arról, hogy milyen autonómiát szeretnének az ottani magyarok. A szocialista párt azt várja, hogy kialakítsák közös elképzelésüket, amely mellé oda lehet állni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik