Belföld

Az MSZP Orbán kijelentéseinek visszavonását követeli

Az MSZP frakcióvezetője felszólította Orbán Viktort, hogy vonja vissza a magyar baloldal nemzetellenességére vonatkozó állításait. Lendvai Ildikó szerint a Fidesz elnöke gyáva és durva mondatokat mondott.

Az MSZP visszautasítja az Orbán Viktor tusnádfürdői beszédében elhangzottakat, és a vádak és kijelentések visszavonását követeli Orbán Viktortól.

A Fidesz elnöke szombati, a XVI. Bálványosi szabadegyetemen tartott beszédében azt állította, hogy a magyar baloldal, amikor csak tehette, mindig “rárontott saját nemzetére”. A szocialista párt kifogásolta még az ellenzéki párt elnökének azon kijelentését is, amely szerint a magyar baloldal Kun Béla és Rákosiék cselekedeteihez hasonlóan, ezt tette a december 5-i népszavazáson is.

“Durva és gyáva mondatok. Durva, mert megkérdőjelezi a fél ország hazafiságát, mindazokét, akik nem értettek egyet Orbán Viktor népszavazási álláspontjával. Gyáva, mert mást mond Budapesten szemtől szembe, amikor vitapartnerrel kell szembesülnie, és mást Budapesttől távol, ahol nem kell tartania attól, hogy választ is kap. Budapesten még tárgyalókésznek mutatkozott, néhányszáz kilométerrel arrébb, már nemzetrontónak nevezi beszélgetőpartnerét” – fogalmazott vasárnapi közleményében Lendvai Ildikó.

Az MSZP frakcióvezetője szerint a Fidesz elnökének magyarázatot kell adnia arra: fenntartja-e, vagy visszavonja tusnádfürdői állításait, melyekben a magyar baloldalt nemzetellenesnek bélyegezte, és Kun Bélával, Rákosival egy lapon emlegette.

“Orbán Viktor tusnádfürdői beszédének megdöbbentő hangvétele túlmutat a napi aktualitásokon, túl ellenzék és kormányoldal szokásos vitáján: a baloldaliak becsületébe gázolva a normális politikai párbeszéd alapfeltételeit kérdőjelezi meg” – szögezte le a kormánypárti politikus.

Lendvai Ildikó hangsúlyozta: a szocialista képviselőcsoport bízik benne, hogy Orbán Viktor visszavonja meggondolatlan szavait. Ez – mint Lndvai közleményében írja – neki is érdeke, hiszen nem szólhat a határon túl hitelesen nemzetegyesítésről az, aki a határon innen megosztja a nemzetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik