Belföld

A kormány az ittas vezetésről kérdezett

A kormány hat hétig futó sms-kampányának második kérdése: lehessen-e egy pohár bor vagy sör után a volán mögé ülni? Jelenleg Magyarországon ez nem megengedett, Európa más államaiban azonban liberálisabb a szabályozás.

A kormány a társadalma érintő kérdéssorozatának második elemeként az ittas vezetés büntethetőségének mértékéről kérdezi az állampolgárokat. A kérdés már régóta napirenden van, hiszen míg nálunk a legkisebb kimutatható mennyiségű alkohol elfogyasztása után is szabálysértést követ el, ha valaki volán mögé ül, sőt, 0,8 ezreléknél – ez egy pohár sörnek felel meg – már bűncselekményt követ el, aki autóba ül.


Ugyanakkor az Európai Unió több országában – Nagy-Britanniában, Svájcban, Máltán, Írországban és Luxemburgban – ennél a szintnél még nem is büntetnek, de a legtöbb helyen – Finnország, Franciaország, Olaszország, Szlovénia stb. – a 0,5 ezrelék még a megengedett határon belül van. Svédországban és Norvégiában 0,2 ezreléknél még nem büntetnek.


Szigorú Kelet-Európa


Rajtunk kívül a térségben egyedül Románia, Csehország, Horvátország, Szlovákia és Észtország szigorú ebben a tekintetben: ezekben az országokban a legcsekélyebb mennyiségű alkohol elfogyasztásakor is büntet a rendőrség. Érdekesség, hogy mindezek ellenére a nemzetközi tendenciák azt mutatják, hogy az eddig liberálisabb államok is a szigorításon gondolkoznak.

Múlt héten a magzat neme volt a kérdés

A kormány sms-kampányának múlt heti kérdésében arra voltak, kíváncsiak, hogy megválasztható legyen-e a családban harmadikként születendő gyermek neme. A kérdésre összesen csupán 2383 válasz érkezett, a voksok azonban szignifikánsan megoszlottak: 81 százalék igennel válaszolt 19 százalék ellenében.


Mint László Boglár a múlt héten a FigyelőNetnek elmondta, a kormány célja ezekkel a kérdésekkel kideríteni, hogy ezek, a kormányprogramba nem beilleszthető problémák mennyire érdeklik az embereket, mennyire kell őket napirenden tartani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik