Belföld

SZDSZ: elfogadhatatlan a receptírás korlátozása

Az SZDSZ szombaton elfogadhatatlannak minősítette az Egészségügyi Minisztérium döntését, amelynek értelmében - a liberális párt szerint - a magánorvosok nem írhatnak fel kiemelt tb-támogatású gyógyszereket.

A kisebbik koalíciós párt a kormányt kéri a szaktárca döntésének felülvizsgálatára, de szükség esetén Alkotmánybíróság elé is viszik az ügyet – tudatta az SZDSZ az MTI-vel szombaton.

A hétfői kormányszóvivői tájékoztatón a szakminiszter arról beszélt: a magánpraxist folytató orvosoknak jogszabályi kötelezettsége, hogy a rendelőben tájékoztassák a betegeket az ott végzett tevékenység költségeiről. Azzal a sajtóhírrel kapcsolatban, hogy ősztől csak az egészségbiztosítóval szerződött magánorvosok írhatnak fel kiemelt támogatással gyógyszert, az egészségügyi miniszter kifejtette: a társadalombiztosítást működtető országokban alapelv, hogy receptet az írhat fel, akinek erről megfelelő szerződése van a társadalombiztosítással. Rácz Jenő hozzáfűzte: a jogszabály-módosítás csak ezt erősíti meg, mivel eddig sem volt finanszírozható az a szolgáltatás, amelyre a társadalombiztosításnak nem volt szerződése.

Az SZDSZ közleménye szerint “az egészségügy problémáit csak a verseny, a magántőke oldhatja meg. Az utóbbi években világossá vált, hogy a szaktárca nem ért velünk egyet, s nem támogatja az egészségügy modernizálását, versenyelvű átalakítását. A tárca legújabb döntései azonban újabb fordulatot jeleznek: a minisztérium mintha kifejezetten gátolni igyekezne a választás szabadságának megjelenését az egészségügyben.Úgy tűnik, mintha a szaktárca olyan lobbicsoportok foglyává vált volna, amelyek a mostani, pazarló és működésképtelen állami rendszer fenntartásában érdekeltek”.

A kisebbik kormánypárt szerint a döntés súlyosan sérti mind a magánorvosok jó részét, mind azokat a betegeket, akik magánorvosokhoz járnak.

“Nem elég, hogy a minden betegnek járó tb-támogatást nem kapják meg, de ezen túl a gyógyszer felírásához a magánorvos mellett állami intézménybe is el kell menniük, ha nem akarnak többet fizetni” – áll a közleményben.

Büntetésnek gondolják

Az egészségbiztosító állítólag azt szeretné elérni – írták közleményükben a szabad demokraták -, hogy az emberek magánorvosok helyett a szakrendelésekre járjanak. Az SZDSZ szerint elfogadhatatlan ez a szemlélet. Az államnak semmilyen alapja nincs, hogy büntesse a magánorvosokhoz járó betegeket.

“Ez a szemlélet az egészségügyben már jelen lévő, piaci elemek megfojtásához, az állami egészségügy bebetonozásához vezet. Pedig az egészségügy éppen azért van katasztrofális állapotban, mert pazarló, bürokratikus, állami irányítás alatt áll. Ezért nem ellehetetleníteni, hanem ösztönözni kellene a rendszer átalakítását” – fogalmaz közleményében a kisebbik koalíciós párt.

Az SZDSZ szerint mielőbb meg kell változtatni a minisztérium döntését, ezért a kormány elé viszik a szaktárca döntését, és azt kérik, vizsgálja felül és semmisítse meg a minisztérium döntését. Ha pedig a kormány ezt nem teszi meg, megfontolják az Alkotmánybírósághoz fordulás lehetőségét is, a döntés súlyosan versenyellenes elemei ugyanis az SZDSZ szerint ezt is indokolttá teszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik