Belföld

MSZP: Orbán nem méltó arra, hogy a nemzet érdekében szóljon

Orbán Viktor nem méltó arra, hogy a nemzet érdekében szóljon - jelentette ki Nyakó István, a szocialista párt szóvivője a Fidesz elnökének tusnádfürdői beszédére refláktálva szombaton az MTI-nek.

Az MSZP szóvivője az MTI-nek nyilatkozva megjegyezte: érdemes emlékezni azokra a jobboldaliakra, akik Gömbös Gyula és Horthy Miklós kultuszát ápolják a mai magyar politikában.

Orbán Viktor a XVI. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján arról beszélt, hogy a baloldal amikor csak teheti, ráront saját nemzetére, így tesz a mostani magyarországi baloldal is, amelynek a jövőben nemzeti fordulatot kell végrehajtania.

Az ellenzéki pártelnök példaként említette Kun Bélát, a Rákosi-korszak vezetőit és azokat, akik 1956-ban leverték a forradalmat. Orbán szerint ugyanígy rontott rá saját nemzetére a kettős állampolgárság ügyében a nem mellett állást foglaló magyar baloldal. Erre a baloldalra azonban szükség lesz a jövőben a nemzeti egység megteremtése szempontjából – hangsúlyozta a szónok.

Az MSZP szóvivője az MTI-nek nyilatkozva megjegyezte: érdemes emlékezni azokra a jobboldaliakra, akik Gömbös Gyula és Horthy Miklós kultuszát ápolják a mai magyar politikában. Ezek az erők rontottak rá december 5-ét megelőzően az erdélyi egységes magyar politikai érdekképviseletre. A magyar belpolitikát, jobboldali politikát exportálva, nemzeti tanácsok létrehozásával akarták megtörni a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget. Ez a kísérletük azonban kudarcba fulladt, hála az erdélyi magyarság józanságának – mondta Nyakó István.

Ezek az erők törtek rá a nemzetre akkor is, amikor december 5-ét megelőzően egy szélsőjobboldali szervezet aláírásgyűjtési akciója mellé álltak a kettős állampolgárság érdekében. Ugyanakkor kormányzati időszakukban Orbán Viktor vezetésével elutasították a kettős állampolgárság gondolatát a határon túli magyar szervezetek vezetői előtt.

Ellenzékben viszont választmányi elnökük, Kövér László a határon túl már azt mondta, hogy azok a nemzetek, amelyek fegyverrel kívánták elérni az autonómiát, bizony messzebbre jutottak. “Ez valóban a legsúlyosabb támadás saját nemzetünk ellen, és miért? Néhány vacak szavazatért az elkövetkezendő választásokon” – jelentette ki a szocialista politikus.

Érdemes visszaemlékezni a Fidesz határon túli politikájára, a 2002-es választások előtt, érdemes visszaemlékezni a Fidesz választások utáni magatartására a határon túl, és érdemes mindezzel szembesíteni a Magyar Köztársaság közvéleménye előtt Orbán Viktor hitelességét – mondta Nyakó István.

Ha már ilyen sok ember előtt beszédet mondhatott Erdélyben, akkor felhasználhatta volna arra, hogy mindezen bűneiért bocsánatot kérjen, s megkövesse az erdélyi magyarságot. Megint csak exportálta a magyarországi belpolitikát, amikor az ország gazdasági helyzetéről beszélt, de ezt már megszokhattuk tőle – tette hozzá.

Nyakó István szerint hitelesebben szólt a jobboldalon a Fidesz második embere, Kövér László, aki úgy vélekedik a népszavazásról, hogy felelőtlen, eleve bukásra ítélt és semmilyen hasznot nem hozó kezdeményezés volt, aki pedig ilyet tesz, nem méltó arra, hogy a nemzet érdekében szóljon.

Orbán Viktor a népszavazási kezdeményezést aláírásával látta el. Nem méltó tehát arra, sem a bal-, de úgy látszik, a jobboldal szerint sem, hogy a nemzet érdekében szóljon – hangoztatta az MSZP szóvivője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik