Belföld

Jövőre lesz végleges az MSZP országos listája

A Magyar Szocialista Párt országos választási listáját a párt kongresszusa fogja jóváhagyni, várhatóan a következő esztendő elején - mondta az MSZP elnöke, Békésen tartott szombati sajtótájékoztatóján. A 176 helyből 172-ben már megvan a párt képviselő-jelöltje.

“A megyei listákról pedig várhatóan október hónap végéig fogunk dönteni” – tette hozzá Hiller István. A választásokra való felkészülésről szólva elmondta: a 176 egyéni választókerületből már 172-ben megvan a képviselő-jelöltjük, a fennmaradó négyben pedig várhatóan a közeli napokban, hetekben eldől a jelölés.

A négy mandátum közül az egyik a Békés megye 7. számú (Mezőkovácsháza-Battonya) választókerülete, ahol a térségi szocialisták az első körben a jelenlegi képviselőt, Karsai Józsefet javasolták, ám az MSZP Országos Elnöksége megfontolásra ajánlotta döntésüket. A helyiek ezért megismételték a jelölést, és a napokban ismét a battonyai gazda kapta meg bizalmukat. A második szavazás óta még nem ülésezett az Országos Elnökség. Ahhoz, hogy ne a helyiek által támogatott jelölt indulhasson a választásokon, az Országos Elnökség tagjai kétharmadának kellene nemmel szavaznia.

Új emberek

A már jóváhagyott képviselő-jelöltekről szólva Hiller István kiemelte, hogy mindössze nyolc olyan választókerület van az országban, ahol 2002-ben ugyan a szocialista párt nyert, de a mostani képviselő “egyéni döntése alapján” nem indul ismét mandátumáért. Azokban a választókerületekben viszont, ahol előzőleg nem az MSZP nyert, közel kétharmados arányban új jelölt indul a képviselői székért.

Ilyen például Békés megye 3. számú választókerülete (Békés-Mezőberény) is, ahol Hiller István szombaton “Körös-party körzeti találkozó” keretében bemutatta a párt új jelöltjét, Varga Zoltánt, a megyei önkormányzat elnökét. Varga elmondta, hogy mint önkormányzati vezetőnek és a megyei területfejlesztési tanács elnökének, megfelelő rálátása van a térség problémáira. “A közelmúltban elfogadtuk a dél-alföldi régió, benne a békési kistérség fejlesztési koncepcióját, s megválasztásom estén mindent el fogok követni azért, hogy a mostani tervek minél hamarabb realizálódjanak” – emelte ki Varga Zoltán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik