Belföld

Kényszerhalál a parlagfűre

A földhivatalok június 30-a óta országosan 828 hektár parlagfű által szennyezett terület kényszerkaszálását rendelték el - jelentette be a kormányszóvivő szerdán.

A kormány beszámolót hallgatott meg a parlagfű elleni védekezés jelenlegi helyzetéről, ennek értelmében június 30-a óta a földhivatalok országosan 668 parlagfű által fertőzött területet derítettek fel, ami 828 hektár kényszerkaszálását jelenti – közölte László Boglár.

Hozzátette: kényszerkaszálásról szóló határozatot közérdekű védekezés címén a Növény- és Talajvédelmi Szolgálat, illetve az önkormányzatok jegyzői adják ki.

A kényszerkaszálás költsége hektáronként körülbelül 50 ezer forintba kerül, ezt az összeget a földművelésügyi tárca saját költségvetéséből előlegezi. A növényvédelmi bírsággal megnövelt összeget a földtulajdonostól utólag próbálja meg behajtani az illetékes hatóság – közölte a szóvivő. Hozzátette: a tulajdonosok megkeresése csak az irtást követően kezdődik meg, mivel a kormány elsődleges szempontja a parlagfüves területek megtisztítása. A bírság összege 20 ezer forinttól akár kétmillió forintig is terjedhet.

A földművelésügyi minisztériumnak 500 millió forint áll rendelkezésére a védekezéshez szükséges technikai eszközök biztosítására, a szennyezett terültek nyilvántartására és a hatósági védekezés végrehajtására – közölte a kormányszóvivő. A minisztérium 60 ezer hektár elhanyagolt területtel számol, de az aratás végeztével ez akár 200 ezer hektárra is nőhet – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik