Belföld

Nyolcezer pályakezdő a munkaügyi központokban

Már júniusban több mint nyolcezer frissen végzett diák jelentkezett a munkaügyi kirendeltségeknél, várhatóan augusztusban és szeptember elején még többen kérnek segítséget az álláskereséshez.

A mintegy 35 501 regisztrált pályakezdő munkanélküliből 8088 fiatal a tanév végén, júniusban jelentkezett a munkaügyi központokban. Az új belépők 9,5 százalékának van diplomája, középiskolában 37,5, érettségit nem adó szakmunkás és szakiskolában 24,5, általános iskolában 28,5 százalékuk végzett – közölte a Népszavával a Foglalkoztatási Hivatal főosztályvezető helyettese.

Lőrincz Leó elmondta: az első időszakban az álláskeresésben segítik a fiatalokat, pénzbeli támogatás akkor még nem jár, három hónap nyilvántartás után viszont kedvezményekben részesülnek az érintettek. Foglalkoztatójuk egyebek mellett munkatapasztalat szerzési és foglalkoztatási támogatással alkalmazhatja őket, vagyis a pályakezdő bérének egy részét a munkaügyi központok vállalják át, így nagyobb eséllyel választanak fiatalt a cégvezetők.

A Start program is segíti a munkakezdést. Októbertől a munkába állás utáni első évben egységesen 15 százalékos, a másodikban 25 százalékos közterhet kell fizetni munkáltatójuknak a jelenlegi csaknem 35 százalék helyett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik