Belföld

Nincs a Zengőnek kormányzati alternatívája

A választások utánra jegelik a lokátorállomás beruházását. Nincs is alternatív kormányzati terv arra, hogy a Zengő helyett más helyszínen épüljön fel az. Ha pedig Magyarország elveszíti a NATO-támogatást, akkor az egész radarkorszerűsítés bukhat – írja a Népszabadság.

Gyurcsány Ferenc másfél hete a soproni Volt-fesztiválon kijelentette, hogy a kormány nem tervezi a Zengőn katonai lokátor építését. A Népszabadság szerint azonban semmilyen hivatalos lépés nem történt, engedélyeztetési eljárás nem indul a zöldek által védett helyszín kiváltására.

Ez az információ cáfolja a Magyar Hírlap szombati értesüléseit, miszerint hamarosan új terv készül, amely szerint a Tenkesen vagy a Hármas-hegyen épülne föl a lokátorbázis.

A zöldek tiltakozó akciója miatt idén tavasszal függesztették fel az építkezést. A közvélemény felé a hosszú huzavonát újabb tervek, vizsgálatok szükségességével indokolják. A Népszabadság úgy tudja, hogy ezen a választások utánra halasztják a döntést, és ezen a kormányfő soproni kijelentése sem változtat a jövőben.

Ha új helyszín vagy a csúszás miatt Magyarország elveszíti a lokátor-korszerűsítésre kapott NATO-támogatást, elbukhat az egész radarprojekt. A honvédség költségvetésébe ugyanis egy több mint húszmilliárdos fejlesztés már semmiképpen nem férne bele.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik