Belföld

Nemek harca – fiút vagy lányt szeretnél?

Kormányzati hatáskörben nem rendezhető kérdésekről szeretné tudni az állampolgárok véleményét a kormány. Az első kérdés a születendő gyermek nemének megválaszthatóságáról szól; ennek bevezetése a FigyelőNet által megkérdezett szakértők szerint előnyös lehet.

A kormány az elkövetkező öt hétben további sms-voksolásokat fog tartani olyan, nem politikai, hanem ideológiai kérdésekben, amelyek a társadalomban napirenden vannak, de egyelőre nincs rá jogi szabályozás. Ennek első állomása volt annak az ötletnek a felvetése, hogy mi lenne akkor, ha az első két gyermek után a harmadik neme megválasztható lenne.

„Ezek a kérdések napirenden vannak, de kíváncsiak vagyunk arra, milyen mértékben, és természetesen arra is, hogy a társadalom tagjai miként vélekednek ezekről. Ezért minden hétfőn felteszünk egy kérdést, amelyre várjuk a szavazatokat” – mondta László Boglár kormányszóvivő a FigyelőNetnek. Hozzátette, ha ezek a problémák valóban nagy közérdeklődésre tartanak számot, a kormány széles körű társadalmi és szakmai vitát fog kezdeményezni.


Így ha arra kerül a sor, hogy a későbbiekben a kormányzatnak döntenie kell a témáról, már egy ilyen tapasztalat legyen a háttérben. „A kiválasztásnál szempont volt, hogy ne aktuálpolitikai kérdések legyenek, sőt, ne olyat tegyünk fel, amely kormányzati hatáskörben rendezhető. A kormány a programját a száz lépésben fejezi ki, míg a kérdéseink olyan dilemmákat szeretnének tisztázni, amelyben senki sem várhatja el a kormánytól, hogy állást foglaljon” – véli a kormányszóvivő.

Természetes, hogy kisfiút és kislányt is szeretnének

A második, harmadik gyermek nemének megválasztása valós probléma a szakember szerint. „Természetes az igény, hogy ha valaki több gyereket szeretne, akkor vegyesen fiút és lányt is elképzel magának. Éppen az az átlagostól eltérő, ha valaki valamelyik nemet nem szeretné” – mondta Iszlai Zoltán családterapeuta a FigyelőNetnek.


Ezen az állásponton van Czeizel Endre orvos-genetikus is. „A kilencvenes évek elején négyezer egyetemistát kérdeztünk meg erről. Negyven százalék akár az orvosi beavatkozást is vállalta volna azért, hogy különböző nemű gyermekei szülessenek, ugyanennyien nem tudtak választ adni a kérdésre, és húsz százalék vélte úgy, hogy Istenre vagy a sorsra bízza a döntést. Saját praxisomat alapul véve ugyanez a tapasztalat: az első félévben általam megvizsgált 600-650 páciens tíz százalékának fontos lenne a nemválasztás” – mondta Czeizel Endre a FigyelőNetnek. Hozzátette, az elmúlt fél évben 48 olyan anyuka fordult hozzá, akinek már két vagy több azonos nemű gyermeke van, és csak abban az esetben szeretne újabbat vállalni, ha a kicsi más nemű lenne.

Tudomány és hókuszpókusz

A nem meghatározásának három, többé-kevésbé tudományos módszere van. „Talán a legismertebb, de a legkevésbé biztos módszer a születendő gyermek nemének meghatározására, a tüszőérés napjának kiszámítása. Ha a szeretkezés az első nap történik, állítólag nagyobb az esély arra, hogy fiú fog születni, míg ha a második-harmadik napon, inkább kislány” – mondta az orvos-genetikus.


Hozzátette, Magyarországon egyetlen esetben van mód a gyermek nemének megváltoztatására: ha olyan genetikus betegségre derül fény, amely rendszerint csak fiúknál fordul elő. Így ha a magzat fiú, ötven százalék esélye van, hogy örökli a betegséget, jellemzően az izomsorvadást vagy a vérzékenységet. Ebben az esetben mód van arra, hogy megnézzék a magzat nemét, és ha kiderül, hogy kisfiú, a huszadik hétig el lehet vetetni a magzatot.

A nemek meghatározásának van azonban egy tudományos, orvosi módja is. „Egy Ausztráliában már 1998 óta alkalmazott eljárással szét lehet választani a kétfajta – nagyobb méretű X, és kisebb méretű Y – kromoszómákat, ezzel pedig meg lehet választani a születendő gyermek nemét. Ez az eljárás azonban Magyarországon tilos, háromtól öt évig terjedő börtönbüntetést lehet kapni érte” – mondta Czeizel Endre.


A genetikus hangsúlyozta, nem ért egyet a jelenlegi szabályozással, hiszen ez az eljárás semmilyen társadalmi veszélyt nem jelentene: a társadalom nemi aránya nem változna meg – hiszen ugyanannyian szeretnének inkább kislányt, mind kisfiút –, viszont növekedhetne a születésszám, és csökkenhetne az egykék aránya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik