Belföld

Jogerősen elmarasztalták Szijjártó Pétert

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokon jogerősen elmarasztalta Szijjártó Pétert abban a személyiségi jogi perben, amelyet Gyurcsány Ferenc indított az ellenzéki képviselő ellen.

Hétfőn érkezett meg a Miniszterelnöki Hivatalhoz, illetve a miniszterelnök tikárságára a Fővárosi Ítélőtábla május 26-án kihirdetett jogerős másodfokú ítélete – mondta László Boglár kormányszóvivő. Hozzátette: az elmarasztaló ítélet elégtételadási kötelezettség teljesítésére kötelezi az alperest az ítélet kézhezvételétől számított 15 napon belül.

Gyurcsány Ferenc február elején nyert első fokon pert Szijjártó Péter ellen: a Fővárosi Bíróság elsőfokú ítéletében kimondta, hogy a fideszes országgyűlési képviselő egy tavaly januári sajtótájékoztatóján tett kijelentéseivel megsértette a miniszterelnök, akkori sportminiszter jó hírnév védelméhez fűződő jogait.


A vád szerint Szijjártó Péter azokat – az egyébként helytálló – tényeket, amelyek szerint Gyurcsány Ferenc az Altus Rt.-n keresztül 2002 júniusáig érdekeltnek volt tekinthető a Perfekt Rt.-ben, illetve, hogy ez utóbbi cég 2003-ban több állami megrendelést is elnyert, úgy állította be egy 2004. január 28-án tartott sajtótájékoztatón, mintha a megrendelések elnyerése összefüggésben lenne a felperes közmegbízatásával. Ezzel a bíróság határozata szerint megsértette a jelenlegi miniszterelnök személyiségi jogait.


Gyurcsány Ferenc üzleteit egyébként Szijjártó továbbra is figyelemmel kíséri, hiszen ő az Apró-Gyurcsány érdekkör meggazdagodását vizsgáló parlamenti bizottság elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik