Belföld

Mégsem Kondor jelöltje lesz a rádió elnöke

Az előzetes tervekkel ellentétben nem Hollós Jánost, hanem Gőblyös Istvánt kérték fel átmenetileg a Magyar Rádió vezetésére.

A közrádió elnöki posztjára immáron harmadszor írtak ki pályázatot, mert az első két kör eredménytelenül zárult. A procedúra elhúzódása miatt azonban esélytelen, hogy augusztus elsejétől, Kondor Katalin jelenlegi elnök mandátumának lejártától, új vezető irányítsa a Magyar Rádiót. A második pályázat sikertelensége után Hollós János alelnök nevét vetették fel, mint átmeneti utódot, a közszolgálati médium kuratóriumi elnöksége azonban végül Gőblyös István gazdasági alelnök mellett tette le a voksát.


Az ideiglenes elnök csupán az átmenet időszakában irányítja a közrádiót, így semmi olyan radikális változást nem végezhet el, amely befolyásolhatná az új elnök munkáját, annak belépése után. Ezért például nem nyúlhat a műsorstruktúrához és alelnököt sem nevezhet ki.

A kuratórium elnöke, Gellért Kis Gábor még hétfő reggel úgy nyilatkozott, Hollós János négyéves alelnöki működése nem alapozta meg azt a bizalmat, ami ahhoz szükséges, hogy akár ideiglenesen is az intézmény vezetését rábízzák. A kuratórium azért is fenntartással viseltetett vele szemben, mert Kondor Katalin csütörtökön bejelentette, hogy mandátumának lejárta és az új elnök megválasztása közötti időszakra kinevezte Hollós János alelnököt a Magyar Rádió ügyvezetőjévé. Erre a jelenlegi elnöknek azonban nincsen joga, így elutasították Kondor Katalin jelöltjét. Ezért a kuratóriumi elnökség egy másik határozatában kimondta, hogy a leköszönő elnök múlt heti döntése, amellyel a másik alelnököt, Hollós Jánost ügyvezetővé nevezte ki, “jogszabálysértő és ezért a törvény erejénél fogva semmis”.


Ugyanakkor Szadai Károly elnökhelyettes szerint a kuratórium döntésére sem a médiatörvény, sem más jogszabály nem adott felhatalmazást. Mint egy hétfői közleményében elmondta, véleménye szerint a kuratóriumi elnökség MSZP-s, SZDSZ-es és MDF-es tagjai annak ellenére hozták meg ezt a döntést, hogy erre őket akár a médiatörvény, akár más jogszabály felhatalmazta volna. Ráadásul a döntésben részt vevő öt tag figyelmen kívül hagyta Kondor Katalin elnök múlt heti jogszerű rendelkezését.

A Magyar Rádió azért maradhatott vezető nélkül, mert a kuratórium négy hónapja nem élt azzal a lehetőségével, hogy még egy terminusra – azaz újabb négy évre – meghosszabbítsa a jelenlegi elnök mandátumát. Kondor Katalin helyére azonban nem volt egyszerű utódot találni: az elnökség által az első pályázat alkalmával támogatott Such György végül elbukott a civil szervezetekkel kibővített, teljes kuratórium előtt, a második pályázat alkalmával pedig egyetlen aspiráns sem volt, akit tovább engedtek volna a teljes testület elé. Így augusztustól egészen a harmadik pályázat eredményéig, a most kinevezett ideiglenes elnök vezeti a Magyar Rádiót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik