Belföld

Az MDF megfúrhatja az Orbán-bizottságot

Határozatképtelenné válhat az Orbán-család meggazdagodását vizsgáló parlamenti bizottság. Ha ugyanis Molnár László szocialista képviselő marad az elnök, az MDF nem vesz részt az üléseken. A házelnök szerint nincs összeférhetetlenség.

A Magyar Demokrata Fórum nem hajlandó továbbra is részt venni az Orbán-bizottság működésében, ha – mint a hét elején kiderült, a bíróság által elmarasztalt – szocialista Molnár László marad annak elnöke. Bár a kisebbik ellenzéki párt csak egyetlen fővel, Herényi Károllyal képviselteti magát, de mivel a fideszes tagok hetek óta nem jelennek meg az összejöveteleken, ellenzéki képviselő hiányában határozatképtelen lehet a bizottság.

A házbizottság csütörtöki ülése után Herényi Károly elmondta: amíg Molnár László vezeti a bizottság üléseit, nem vesznek részt a munkában. Döntését a magyar parlament tekintélyének megóvásával indokolta.


A Fidesz szerint egyébként Molnár politikai értelemben méltatlanná vált a bizottság munkájának irányítására, ezért azt követeli az MSZP-től, hogy jelöljön új elnököt. A szocialisták frakcióvezető-helyettese, Göndör István azonban leszögezte, hogy nem látnak okot Molnár László felmentésére. A politikus hangsúlyozta: a Fidesz az Orbán család gazdagodásáról akarja elterelni a figyelmet.


Az SZDSZ delegáltja, Eörsi Mátyás ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy „jogi értelemben Molnár László nem minősül büntetett előéletűnek”, az azonban véleménye szerint probléma, hogy „ma már nem a lényegről, nem arról van szó, hogyan gazdagodott meg Orbán Viktor volt miniszterelnök családja”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik