Belföld

Új vidékfejlesztési program készül

Új kormányzati vidékfejlesztési program készül szeptemberre, amelynek célja, hogy a következő évtized a vidék évtizede legyen - jelentette ki a Miniszterelnöki Hivatal területpolitikáért felelős politikai államtitkára.

A program a munkahelyteremtés mellett a gazdaság fejlődését, a közszolgáltatások színvonalának és elérhetőségének javítását, az infrastruktúra fejlesztését, a szellemi és tárgyi kultúra fejlődését, a közösségi kezdeményezések felkarolását tartalmazza majd, vagyis mindazt, amelytől a vidék visszanyerheti az önbecsülését – hangsúlyozta Nagy Sándor.

A vidéken élők élethelyzetének javítása mellett ez a program a vidék által kínált előnyök kiaknázására épül, hiszen a vidék az ország fejlődésének tartaléka – mondta az államtitkár.

A közzétett sajtóanyag szerint a kormány megvizsgálja, hogy a leginkább hátrányos helyzetű térségek, települések, falvak esetében hogyan lehet a kis- és közepes vállalkozásokat támogató kedvezményeket nyújtani. Új, alapvetően a vidéki térséget érintő gazdaságfejlesztő programok indítását is tervezik, mint például a megújuló energia, a vidéki turizmus, a tájegységre jellemző termékek előállításának, piacra jutásának támogatása.

Nagy Sándor beszélt arról, hogy a vidékfejlesztés céljait szolgáló források növeléséhez olyan integrált pályázati alapot működtetnének, amely megszünteti a források szétaprózottságát, és javítja a nyomon követhetőséget. Emellett a decentralizált források növelésében gondolkodnak, ezen belül is több lesz a helyi döntésű felhasználási lehetőség – fűzte hozzá.

A rövid távú intézkedések közül az államtitkár kiemelte a falugondnok-, tanyagondnok-hálózat fejlesztését, az oktatás színvonalának javítását, és annak biztosítását, hogy minden kistelepülésen legyen életmentő készülék.

Az államtitkár kitért arra, hogy Glatz Ferenc akadémikus vezetésével a Párbeszéd a vidékért program keretében lezajlott civil és szakmai egyeztetés-sorozaton számos javaslat megfogalmazódott a vidékfejlesztéssel kapcsolatban.

Ezek közül a kormány támogatja, hogy országgyűlési határozat rögzítse a vidékpolitika legalapvetőbb irányait, feladatait. Emellett támogatják azt is, hogy létrejöjjön a Nemzeti Vidékpolitikai Tanács, amelyben valamennyi politikai párt, tudományos műhelyek, a civil szféra és a kormány képviselői helyet kapnának – közölte.

Hozzátette: a kormányfő felkérte Glatz Ferencet, hogy alakítsa meg a tanács létrehozásával foglalkozó előkészítő bizottságot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.