Belföld

Felhőszakadás: 24-en hagyták el otthonukat

Az esőzések miatti károk elhárítására hét megyében, kedden 18 óráig, 237 helyszínre kellett kivonulniuk a tűzoltóknak. Az országban összesen 24 embernek kellett elhagynia otthonát.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főügyeletese, Nyitrai Béla alezredes kedden este elmondta, hogy Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Nógrád, Hajdú-Bihar, Vas megyében és Budapesten a 237 riasztásból, az esetek többségében vizet kellett szivattyúzniuk, 36 esetben útra dőlt vagy veszélyesen megsérült fákat vágtak ki. A talaj telítődött a vízzel, már nem tud hová szivárogni, de ha az előrejelzéseknek megfelelően az eső szerdán eláll, hamarosan normalizálódhat a helyzet.

Az OKF főügyeletese felidézte: hétfőn több településen felhőszakadás volt, a jelentős mennyiségű csapadékot az árkok, átereszek nem tudták elvezetni, a víz pincéket öntött el és lakóházakat veszélyeztetett.

Pest megyében a tűzoltók 12 autóval 110 esetben – leginkább Gödöllő, Érd, Százhalombatta, Isaszeg, Pécel és Kerepes településeken – szivattyúzták a vizet, és távolították el az utakra, épületekre dőlt fákat.

Isaszegen a Szilas-patak duzzasztotta fel a közeli horgásztavat, amelynek vízszintje megemelkedett és több környező településen az alacsonyabban fekvő területeket elöntötte a víz. Az Ilkamajor településhez vezető utat 20 centiméter magasan elöntötte. A település 150 lakosa nincs veszélyben, de csak gyalogosan lehet közlekedni az úttesten – mondta el az alezredes.

Gödöllőn és Százhalombattán a legtöbb problémát az jelentette, hogy az emésztőgödrök és derítők megteltek, s a szennyvíz az utcára került, s emiatt a szennyezett területeket fertőtleníteni kellett.

A Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság tűzoltói 23 helyen szivattyúzták ki a vizet elöntött épületekből, illetve kilenc esetben kellett kidőlt fákat eltávolítaniuk Budapesten és a környező településeken.

Vas megyében Szentgotthárdon egy vályogház oldala omlott le a folyamatos esőzés miatt. Az épület lakhatatlanná vált, három embert az önkormányzat egy hotelben helyezett el ideiglenesen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik