Belföld

Sokan nem pályáznak ismét képviselői helyre

A parlamenti pártok képviselőjelölt-állítási terveiből kiderül ki kerülhet be jövőre a parlamentbe. A Fidesznél Frajna Imre, az MSZP-nél Medgyessy Péter biztosan nem indul. Az SZDSZ-nél Mécs Imre jelölése még kétséges. Az MDF-ből azonban mindenki a jelöltek között van – értesült a Népszabadság.

Orbán Viktor pártelnök már tavaly megkezdte a képviselőjelölt-állítást, amikor a 176 egyéni választókerületi elnököt kinevezte. Ebből akkor a 168 fős frakció számára kiderült, hogy ki nem lesz képviselő.

Egyikük Frajna Imre, aki annak ellenére a kiesők listáján szerepel, hogy 1998-ban és 2002-ben is győzött pilisvörösvári egyéni körzetében. Helyette azonban Gulyás Dénest, a polgári körök kedvelt operaénekesét nevezte Orbán Pilisvörösvár választókerületi elnökének

Mádi László a Fidesz-tagok szerint egyszerűen nem hozza az eredményeket Nyíregyházán, Szabolcsban. A Népszabadság információi szerint az elnökválasztáson átmeneti látászavar miatt Szili Katalinra szavazó Láyer József, valamint az ős-fideszes Rockenbauer Zoltán, Bartha László, Bernáth Ildikó és Mikes Éva valószínűleg a listán sem kap helyet.

A 178 fős MSZP-frakció tagjai közül kilencen nem indulnak újra. Szinte mindegyik jelölt saját akaratából döntött így: többségükre számítanak a területi vagy az országos listán. A kilenc képviselő: Csicsay Claudius Iván és Katona Béla, Kékes Ferenc, Vastagh Pál, Gulyás László, Füle István, Puszta Béla, Csabai Lászlóné. Szinte bizonyosan nem lesz a következő parlament tagja Medgyessy Péter volt miniszterelnök sem, aki várhatóan ismét az üzleti életben helyezkedik el.

Csabai Lászlóné várhatóan listán sem indul. Polgármesterként ugyanis erkölcstelennek érezte volna, ha az ő korában két tisztségre is pályázik.

A 176 választókerületből 168-ban egyébként az elnökség egyetértett a helyiek jelölésével, míg négy körzetben – Sárbogárdon, Fonyódon, Kiskunhalason és Lentiben – még nincs hivatalos jelölt. Nagykanizsán és a főváros XVII. kerületében vitatott a jelölt. Bicske és Mezőkovácsháza helyi szervezetének is a jelölés újragondolását ajánlotta a pártelnökség.

Az SZDSZ egyéni jelöltjeinek többségét már kiválasztották. A húszfős frakcióból három – az államfőválasztásban a frakció döntésének ellenére részt vevő – képviselő jelölését azonban lebegtetik. Béki Gabriella visszavonulását fontolgatja, Mécs Imre jelölése megakadt, Wekler Ferenc, pedig nem tudja, mi az SZDSZ álláspontja a jelöléséve kapcsolatban

Dávid Ibolya, az MDF elnöke korábban azt mondta: valamennyi képviselőjükre számítanak, és indulni is akarnak 2006-ban. A pártban a végéhez közeledik az egyéni jelöltek kiválogatása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik