Belföld

Az eső miatt lezárják a budai rakpartot

Országszerte vízszivattyúzáshoz és kidőlt fákhoz hívták a tűzoltókat az esőzések következtében kedden; a Duna Budapestnél csütörtökön elönti a budai rakpartot.

Pest megyében, Gödöllő térségében jelenleg is tizenkét tűzoltóegység dolgozik. Gödöllőn és Százhalombattán a legtöbb problémát az emésztőgödrök elöntése és a szennyvíz kitörése jelentette, emiatt fertőtleníteni kellett a szennyezett víz által érintett területeket – mondta Szentes György katasztrófavédelmi szóvivő.

Nógrád megyében a délelőtt folyamán negyven bejelentés érkezett a tűzoltóságokhoz. Bács-Kiskun megyében ezzel szemben valamelyest javult a helyzet, a déli órákig tizenegy helyszínre hívták a tűzoltókat. Hajdú-Biharban négy alkalommal kellett a tűzoltóknak veszélyesen megdőlt fát eltávolítani az utakról, négy alkalommal pedig szivattyúzni kellett.

A hirtelen felgyülemlő víz Pest megyében utakat, pincéket, kerteket árasztott el, a víz néhány helyen megjelent az épületek földszinti részén is.

Fákat döntött ki, utat mosott alá az özönvízszerű esőzés hétfőről-keddre virradóra Egerben. A tűzoltóság kedden délelőttig, összesen 11 riasztást kapott Egerből, illetve a környező településekről.

Budapestnél az alsó rakpartot csütörtök délután önti el a víz, azaz meghaladja a vízállás a 600 centimétert – közölte az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főigazgatóság kommunikációs vezetője.

A Dunán Nagybajcs térségében III. fokú, Komáromnál II. fokú, ez alatt I. fokú szintet meghaladó árhullámra kell számítani. Délelőtt a Duna szigetközi szakaszán rendeltek el I. fokú készültséget – áll Boros István közleményében.

Őrtilos és Gyékényes között kidőlt fa akadályozta a délelőtti órákban a vasúti közlekedést – tudatta a MÁV Rt. szóvivője. Kavalecz Imre közleménye szerint Őrtilos és Gyékényes között a reggeli órákban fa dőlt a sínekre, s megrongálta a vezetéktartó oszlopot. Emiatt három vonat helyett autóbuszok szállították az utasokat, késések voltak.

Almásfüzítő és Tata között meghibásodott egy vasúti jelzőberendezés, ezért késtek a vonatok 20-30 percet. A hibát kijavították, a vonatközlekedés a Budapest-Győr vasútvonalon immár zavartalan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik