Belföld

Alkotmányellenes mulasztás a felvételi pontszámításnál

Az Alkotmánybíróság döntésének értelmében az idén és a korábban érettségizettek felsőoktatásba kerülése szempontjából esélyegyenlőtlenség állapítható meg.

A kormány alkotmányellenes mulasztását állapította meg a felvételi pontok számításával kapcsolatban az Alkotmánybíróság (AB), de a szabályok megsemmisítésére irányuló indítványokat elutasította – jelentette be keddi budapesti sajtótájékoztatóján Holló András, az Alkotmánybíróság elnöke.

Halmai Gábor alkotmányjogász a FigyelőNetnek elmondta, hogy a szabály nem alkotmányellenes, de hiányos. A hiányosság pedig alkotmányellenes mulasztásnak minősül.

Bihari Mihály alkotmánybíró, az ügy előadóbírája kifejtette, hogy az idén és a korábban érettségizettek felsőoktatásba kerülése szempontjából esélyegyenlőtlenség állapítható meg. A jogegyenlőség elvét azonban nem sértik a felvételi pontok számítására vonatkozó kormányrendeletek, megsemmisítésük pedig anarchisztikus állapotokat idézett volna elő.

Az Alkotmánybíróság keddi állásfoglalása rögzíti: a testület eljárása során észlelte, hogy a 2005. előtt érettségizett jelentkezők – a pontszámítás és az új érettségi rendszer bevezetése miatt – nagyobb eséllyel nyerhetnek felvételt a kívánt felsőoktatási intézménybe. Ugyanakkor kitér arra is, hogy a pontszámítási rendszer alkotmányellenességét kérő indítványok olyan időben érkeztek a testülethez – az első február 9-én – amikor az új rendszer tényleges bevezetése már megkezdődött. Mivel a beadványokat már az eljárás közben kapták meg, nem akarták növelni az új rendszer bevezetésével amúgy is hatványozottan jelentkező zavart és bizonytalanságot, így nem semmisítettek meg jogszabályi rendelkezéseket.

Az Oktatási Minisztérium bízik abban, hogy az AB döntése megnyugtatja a közvéleményt, a panaszt benyújtó szülői szervezeteket, és a felvételi döntést követően minden olyan pályázó, aki bizonyította a felsőoktatási továbbtanulásra való alkalmasságát, megkezdheti tanulmányait az általa választott egyetemen, főiskolán.

A tárca annak kapcsán, hogy az AB felszólította a kormányt, 2005. december 31-ig vizsgálja felül a szabályozást és alkossa meg az esélyegyenlőséget megfelelő módon biztosító szabályokat közölte: ezt a munkát már elkezdték, s az idei év tapasztalatai alapján előkészítik a kormányrendelet módosítását.

A minisztérium tervei szerint a jogszabály-módosítást 2005. őszén a kormány elé terjesztik, hogy jövő évben a felsőoktatási intézményekbe jelentkezők minél előbb tájékozódhassanak az új szabályokról.

A szaktárca szerint természetes, hogy egy ilyen jelentős változás az érettségi és felvételi rendszerben óhatatlanul teremthet olyan helyzetet, amikor felmerülhet az esélyegyenlőtlenség kialakulásának lehetősége.

Az oktatási miniszter a kormányrendelet által adott felhatalmazásával élve az egyes felsőoktatási intézmények szakjainál, ha fennáll az esélyegyenlőtlenség veszélye, az államilag finanszírozott keretszámok módosításával megteszi a szükséges intézkedéseket – áll a szaktárca közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik