Belföld

A napilapok is döntetlent hoztak ki

Döntetlen körülinek vélték Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor előző napi nyilvános vitáját a négy országos politikai napilapban szombaton közzé tett értékelések, illetve szakértői elemzések, többen azonban valamivel jobbnak látták a volt kormányfő fellépését.

A Magyar Hírlap “döntetlen körülinek” értékelte a vitát: a miniszterelnöknek négyes alá, a volt kormányfőnek négyes fölé osztályzatot adott. Álláspontja szerint Gyurcsány a jobboldal, Orbán a baloldal képviseletében lépett fel, és “a győztesek a nyugdíjasok lesznek, akiket mindketten körbeudvaroltak”.


A lap által megkérdezett elemzők kicsit jobbnak látták Orbán teljesítményét. Ami a politológusokat illeti, Kumin Ferenc 4-4-re értékelt, Fricz Tamás a miniszterelnöknek 3 alát, a volt kormányfőnek 4-est adott, Kéri Lászlótól Gyurcsány Ferenc 4-est, Orbán Viktor 4/5-öt kapott. Fricz szerint Orbán javaslatait meg lehetett jegyezni, míg Gyurcsányéi szétfolytak. Kéri úgy látta, hogy Gyurcsány az összefüggéseket is meglátó értelmiséghez beszélt, Orbán pedig a populizmusra fogékonyabbakhoz. Török Gábor nem “osztályzott”, de úgy látta: a kormányfő racionálisnak szánt érvelésével szemben a Fidesz elnökének egyszerű, olykor leegyszerűsítő állításai könnyebben befogadhatók voltak.


Andok Ferenc kommunikációs szakértőnél 4-3-ra szintén a Fidesz elnöke győzött. Szerinte “Orbán érthetően, magabiztosan, ironikusan beszélt, az ingerült főnök helyzetébe kényszerítette Gyurcsányt. Néha túljátszotta a szerepét, diadalmaskodóvá vált, ezért a miniszterelnök őszintébbnek tűnhetett”.

Görög Ibolya protokollszakértő viszont Gyurcsány Ferencet ítélte jobbnak. “A politikusok öltözete konszolidált és konzervatívan elegáns volt, az összhangot Orbán kissé rövid zoknija törte meg, és Gyurcsány talpát is többet láttuk a kelleténél” – állapította meg.  


Népszava: a kormányfő egy hajszállal jobb volt


A Népszava szintén politológusokat kérdezett a vitáról. Kiszelly Zoltán szerint Orbán próbált a bizonytalanok felé nyitni, míg Gyurcsány racionálisabb volt. Vasali Zoltán a pártelnököt hadakozóbbnak, a kormányfőt “tanárurasabbnak” ítélte, és úgy látta, összességében a jelenlegi kormányfő egy hajszállal jobban teljesített.


Magyar Nemzet: Orbán meggyőzőbb volt


A Magyar Nemzet “Gyurcsány bírált, a Fidesz elnöke javasolt” című írásában úgy összegezte az eszmecserét, hogy azt alapvetően Orbán Viktor témafelvetései határozták meg. A lap közzétette a Kontroll Csoport háromszáz fős, telefonos felmérésének eredményét, amely szerint a vitát nyomon követők közül 11 százalékkal többen tartották meggyőzőbbnek Orbán Viktort, mint Gyurcsány Ferencet. Közölte továbbá a csoport azon felmérését is, amely szerint a megkérdezettek 42 százaléka úgy látja: a Gyurcsány-kormány inkább rosszul kezeli a gazdaság kérdéseit.


Népszabadság: pengeváltás volt


A Népszabadság szerint a százperces vita kézfogás volt, megegyezés, érdemi megállapodás azonban nem. “Pengeváltás volt, párbaj nem” című cikkében a lap azt írta: két értékrendszer, két gazdasági filozófia, két személyiség és két taktika ütközött a nyilvános vitán, amelyen a kormányfő és a Fidesz-elnök is a saját választóit kívánta megerősíteni, illetve a bizonytalanokat megszólítani.

A lap osztályzattal nem értékelte a vitát, azonban kilenc elemet felsoroló “bizonyítványban” adott jegyet a gazdaság 2005 első félévi teljesítményére, amit 4-es átlagúnak ítélt. Közölte a 2001-es értékelést is, amelyet 3,7-ben határozott meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik