Belföld

Nincs gyanúsítottja a Szita ügynek

Iratokat kértek be, illetve tanúkat hallgattak meg a Szita Károly kaposvári polgármester hivatali visszaélés miatt tett feljelentés alapján indult büntetőeljárásban. Az ügynek azonban még nincs gyanúsítottja – mondta a Népszabadságnak Fővárosi Főügyészség szóvivője.

A Szita Károly állítólagos ügynökmúltjáról szóló hírek december végén az Index hírportál egy topikjában láttak először napvilágot, majd több dokumentum is nyilvánosságra került. Az iratok szerint a polgármester Krakus Péter fedőnéven együttműködött a pártállami titkosszolgálatokkal.

Szita viszont azt álltja, hogy a beszervezését igazoló karton, valamint a munkadosszié elkészítéséhez nincs köze. Azt nem vitatja, hogy a karton az ő személyes adatait tartalmazza, de szerinte visszaéltek az adataival, és “az iratok eredete és kezelése is súlyos törvényességi kételyeket ébreszt”.

Bár Szita szinte azonnal jogi lépéseket helyezett kilátásba, több mint három hónapig nem tett semmit, és jogi képviselője csak március végén fordult az ügyészséghez. Ennek alapján április 18-án nyomozást rendeltek el, és az eljárás határidejét már többször meghosszabbították.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik