Belföld

Drogtörvény: maradna az elterelés

Elkészült az a javaslat, amely az Alkotmánybíróság (AB) korábbi döntésével összhangban módosítaná a Btk. kábítószer-fogyasztással kapcsolatos rendelkezéseit – írja a Népszabadság.

A kormány szándékai változatlanok: továbbra is a drogfogyasztók viszonylag széles körének igyekszik büntetőeljáráson kívüli megoldást kínálni, illetve elkerülni a végrehajtható szabadságvesztés kiszabását. A tervezet közigazgatási egyeztetése már megkezdődött.

A szabályozás korrekcióját az teszi szükségessé, hogy az AB – egyebek mellett a jogbiztonságra, illetve a fiatalkorúak fokozott védelmére hivatkozással – tavaly megsemmisítette a kábítószer-fogyasztók büntethetőségét kizáró, 2003 májusától hatályos rendelkezések többségét. Ma csupán az a drogos választhatja az elterelést – vagyis a büntetés helyett a hat hónapos gyógyító-megelőző-felvilágosító kezelésen való részvételt -, aki saját célra tart vagy szerez csekély mennyiségű kábítószert, míg a közös fogyasztásra, illetve ennek keretében a kábítószer átadására vonatkozó szabályokat az AB a múlt év decemberében azonnali hatállyal törölte a Btk.-ból.

A tervezet pontosítja az együttes fogyasztás fogalmát – bár szakértők szerint ennek értelmezése eddig sem jelentett gondot a bíróságoknak -, és ezzel ismét lehetővé kívánják tenni, hogy aki például egy baráti összejövetelen másnak kis mennyiségű kábítószert ad át, továbbra is elkerülhesse a büntetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik