Belföld

Nőhetnek a magyarországi biztosítási díjak a robbantás miatt

A magyarországi biztosítási piac díjait nem érinti ugyan közvetlenül a londoni terrortámadás, közvetett hatása azonban - a piac globális volta miatt - mindenképpen díjemelő hatású lesz, sőt, a viszontbiztosítókkal való díjtárgyalások már pénteken is nehezebbek lesznek - mondták az MTI által megkérdezett biztosítási szakemberek.

A biztosítási piac már globalizálódott, a világ másik oldalán történt események hatása ha közvetetten is, de a világ minden területén megmutatkozik – jelentette ki Erdei István, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) elnöke.

A hazai biztosítási piac szereplőinek anyavállalatai a legnagyobb európai biztosító társaságok, leánycégeik rajtuk keresztül vagy közvetlenül viszontbiztosítják állományukat, míg végül a kockázatok a világ néhány nagy viszontbiztosítójánál – mint amilyen a Swiss Re vagy a Munich Re – futnak össze. A viszontbiztosítók pedig a növekvő kárkifizetésekre megemelt díjakkal válaszolnak, ahogyan ez a 2001 szeptembere után is történt. A viszontbiztosítások díjszintje akkor pillanatok alatt két-háromszorosára szökött fel, ami alaposan megemelte a magyarországi vagyonbiztosítások díjait is. .

A magyarországi vagyonbiztosítások díjszintje ma is 10-20 százalékkal magasabb, mint 2001 szeptembere előtt volt – állítja Kepecs Gábor, az Aegon Magyarország és az Aegon Kelet-Közép-Európai Régió vezérigazgatója.

Az események másik közvetett hatása lehet a fedezeti kör szűkülése, vagyis a biztosítók bizonyos kockázatokat nem vállalnak. Tíz évvel ezelőtt még sokkal könnyebb volt Magyarországon biztosítási fedezetet találni terrortámadás esetére – emlékszik vissza Argay Béla, a nagy nemzetközi alkuszcég, a GrECo magyarországi leánycége, a GrEC International ügyvezető igazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik