Belföld

Néma honatyák

Hiába volt rekordhosszúságú a tavaszi parlamenti ülésszak, a 386 képviselő majdnem ötöde (70 honatya) egyáltalán nem szólalt fel. Pedig erre összesen 366 órányi lehetőségük lett volna a Népszabadság szerint.

A legnagyobb létszámú szocialista frakcióból 32 képviselő maradt néma, többek között Medgyessy Péter, Suchman Tamás, Vitányi Iván és Tóbiás József. Suchman annak ellenére maradt szótlan, hogy ő a regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős politikai államtitkár. A legbőbeszédűbb szocialista Arató Gergely oktatásügyi államtitkár volt, neki 89-szer kapcsolták be a mikrofonját, zömében azért, hogy a Magyar Bálint miniszterhez érkező kérdéseket, interpellációkat válaszolja meg.

A Fideszből 31-en nem kértek szót. Nem beszélt többek között Orbán Viktor, Rockenbauer Zoltán, Semjén Zsolt és Tölgyessy Péter. Orbán a 2002-ben kezdődött ciklusban gyakorlatilag néma volt a parlamentben. Egy kevéssé ismert politikus volt a Fideszből a legbeszédesebb: Horváth János 64 alkalommal emelkedett szólásra. Az összesített beszédidőben ő az első 5 óra 48 perc 26 másodperccel.

Az SZDSZ frakciójából Horn Gábor és Világosi Gábor nem emelkedett szólásra. Az előbbi a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára, az utóbbi az Országgyűlés egyik alelnöke. A kisebbik kormánypárt részéről a szociális kérdésekkel foglalkozó Béki Gabriella vezeti az aktívak sorát 54 felszólalással.

A nyolctagúra karcsúsodott MDF-frakcióban működik a munkamegosztás, nincs lazsáló képviselő. A párt megszólalási rangsorában az utolsó előtti Dávid Ibolya és az utolsó Gémesi György is 19-szer, illetve 11-szer kért szót. A képviselőcsoport legaktívabbja, egyúttal az egész parlament legtöbbet felszólalója Pettkó András volt. Ő egymaga 94-szer fordult képviselőtársaihoz.

A független képviselők közül Balogh Gyula, Balogh László, Horvát Balázs, Medgyasszay László és Püski András a tavasz folyamán egyszer sem szólalt fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik