Belföld

Mécs Imre Lovassal, Bencsikkel, Bayerrel és Járaival szemben is nyert

Mécs Imre személyiséghez fűződő jogának megsértése miatt a Pesti Központi Kerületi Bíróság elsőfokon elmarasztalta Lovas Istvánt, Bencsik Andrást, Bayer Zsoltot és Járai Juditot, és fejenként fél-egymillió forint kártérítést állapított meg.

Az ítéletről a felperes szabad demokrata képviselő maga tájékoztatta az MTI-t csütörtökön. Mécs Imre elmondta: Lovas István a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorának 2001. november 11-i adásában, míg a másik három alperes az ATV Sajtóklub című műsorának 2001. november 9-i adásában elhangzott, személyét érintő gyalázkodó kijelentése miatt tett feljelentést. A képviselő közölte: Járai Juditot a bíróság ötszázezer forint, a többieket fejenként egymillió forint kártérítésre kötelezte a perköltség megfizetése mellett. Az ítélet nem jogerős, másodfokon a Fővárosi Bíróság tárgyalja majd az ügyet.

Az SZDSZ-es politikus emlékeztetett: az ügyben két évvel ezelőtt már született egy elsőfokú ítélet, amely elmarasztalta az alpereseket, de a megállapított kártérítés összege akkor alacsonyabb volt. Az újabb elsőfokú tárgyalásra azért került sor, mert egy évvel ezelőtt a Fővárosi Bíróság másodfokról visszaküldte az ügyet, a jogsértés mértékének részletesebb indoklását kérve – közölte Mécs Imre.

Bencsik András az MTI-nek nyilatkozva jogi abszurdnak nevezte az ítéletet, amely – mint mondta – két nappal azután született, hogy a Legfelsőbb Bíróság egy, szintén Mécs Imre által ellene kezdeményezett perben kimondta: véleményt nem lehet büntetni. (A Legfelsőbb Bíróság kedden a másodfokú ítéletet megváltoztatva, felfüggesztett szabadságvesztés helyett 60 ezer forint pénzbüntetetést szabott ki.) A Demokrata főszerkesztője közölte: természetesen fellebbeznek az ítélet ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik