Belföld

Lesz Gyurcsány-Orbán vita

Pénteken 17 órakor tartják meg a Gyurcsány-Orbán párbajt, miután a Fidesz elnöke csütörtök koraeste elfogadta a kormányfő által felajánlott időpontot.

A vita megvalósulása igencsak kérdéses volt. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a minap helyszínt és időpontot is megjelölt, amelyre Orbán Viktor először nem reagált, majd végül a péntek 13 órai időpontot jelölte meg pártja szóvivőjén keresztül. Csütörtök délután az MTI kormányközeli forrásokból úgy értesült, hogy Rogán Antal délután egyeztet Szilvásy Györggyel, Gyurcsány Ferenc kabinetfőnökével a pénteki találkozóról. Rogán végül este bejelentette: Orbán Viktor jelen lesz pénteken 17 órakor a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által kezdeményezett megbeszélésen. A Fidesz frakcióvezető-helyettese hozzátette: „bízunk benne, hogy kampányvita helyett valódi munkamegbeszélésre kerül sor”.

Miért vitáznak?

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök még hétfőn hívta ki vitára Orbán Viktort, a Fidesz elnökét, hogy egy nyilvános megbeszélésen, tényekkel beszélgessenek a gazdaságról. A miniszterelnök egy csütörtöki sajtótájékoztatón kijelölte az időpontot és a helyszínt is: péntek 17 óra, Parlament, Munkácsy-terem. A kormányfő elmondta, hogy pénteken 14 órakor a volt miniszterelnökökkel találkozni fog ugyan, s ennek a találkozónak a helyszíne is a Parlament lesz, de ez teljesen más, az Orbán Viktorral remélt megbeszéléstől független találkozó lesz.

Orbán Viktor egy szerdai közleményben kifejtette, a találkozó feltétele részéről, hogy „a miniszterelnökök találkozójának helyszínén, annak befejezését követően haladéktalanul folytassuk a munkát, a teljes nyilvánosság bevonásával. Tőlünk az emberek munkát várnak el, nem pedig számháborús kampányvitákat”. Hozzátette: ha a kormányfő teljesíti ezeket a feltételeket, részt vesz a vitán. Később hangsúlyozta: péntek délután négy órától vidéki programja van.

Erre szerdán Gyurcsány Ferenc úgy reagált, hogy Orbán Viktor egyértelműen megfutamodott a vitától. Hozzátette: “azt gondolom, hogy egyenes politikához egyenes mondatok és egyenes emberek kellenek, és egyenes dolgokat akkor is tudni kell mondani, ha valaki ott van és szembesíti az embert a mondanivalójával”. A jobboldal nem hajlandó szembesülni másfajta állításokkal, azt hiszik “csak az létezik, amit a jobboldal mond” – jegyezte meg a kormányfő.

Foghíjas találkozó

Péntekre tervezték egyébként az ex-kormányfők találkozóját, amelyet a miniszterelnök az Európai Unió problémáinak átbeszélésére hívott össze két hete. Az egykori miniszterelnökök először szívesen fogadták a felkérést, Horn Gyula és Medgyessy Péter azonban csütörtökön közölte, hogy sem a volt kormányfők, sem Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor Fidesz-elnök péntekre tervezett megbeszélésén nem vesz részt. Boross Péter pedig csak akkor menne, ha a megbeszélést külön tartják Orbán és Gyurcsány vitájától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik