Belföld

Újító jellegű kísérlet

A kiemelt jelentőségű gazdasági és pénzügyi perek szabályozását, új pertípus bevezetését tervezi az IM - jelentette be a napokban Petrétei József miniszter.

A tárca vezetője elmondta, hogy ha a 100 millió forintot meghaladja a pertárgy értéke, akkor nem elegendő az eddigi szokásos eljárás alkalmazása, hanem csak gondosabb előkészítése után dönthetnek majd a bíróságok. A koncepció kiemelt szerepet szán az ún. perelőkészítő szakasznak, ezzel megakadályozva a per elhúzását is. Az új pertípus szigorúbb feltételei kizárólag a felek közös kérése (alávetése) esetén alkalmazhatók, tehát semmilyen kényszer nem érvényesülne.

A Kormány az új társasági törvény és cégtörvény koncepciójáról szóló határozatában írta elő az igazságügyi tárca számára, hogy a cégjogi kodifikációhoz kapcsolódva ki kell dolgozni a komplex, bonyolult jogi megítélésű perek különleges eljárási szabályait, mint a Polgári Perrendtartásban szabályozott új pertípust.

A megindult kodifikációs munka keretében készült el a koncepció első, szakértői változata, amelyet a Minisztérium szűk körben (kizárólag az igazságügyi, bírósági szervezetek számára) szakmai egyeztetésre bocsátott. A miniszer hozzátette: csak a szakmai vélemények megismerését követően lesz a szaktárca abban a helyzetben, hogy az észrevételeket értékelje, és a szükséges mértékben módosítsa a koncepciót. Az bizonyosnak látszik, hogy a perléssel kapcsolatos szakmai követelményekre figyelemmel, a jogi képviselő igénybevétele kötelező lesz.
Az ún. komplex perekre vonatkozó normaszöveg tervezetét várhatóan ez év őszére készíti el az Igazságügyi Minisztérium.





Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik