Belföld

Szijjártóék az út szélén üléseztek

Az Apró-Gyurcsány bizottság is összejövetelt tartott szerdán Mosonmagyaróváron. A Motim Kft. megszerzéséről szóló vitán azonban csak három fideszes képviselő jelent meg.

Az Orbán bizottság „ikerbizottsága”, az Apró-Gyurcsány érdekcsoport meggazdagodását vizsgáló testület is ülésezett szerdán. Csak a fideszes tagok – Szijjártó Péter, Papcsák Ferenc és Balsai István – jelenlétében tartott ülésen a Gyurcsány Ferenc érdekeltségi körébe tartozó konzorcium által 1996-ban privatizációs pályázaton megszerzett mosonmagyaróvári Motim Kft. ügye volt a napirendi téma.

A bizottság elnöke, Szijjártó Péter kifejtette: a 705 millió forintos vételárából mindössze ötmillió volt a saját erő, 700 millió forint a hitel, amit sajtóértesülések szerint attól a banktól vett fel a győztes konzorcium, amelynek vezetője akkor Apró Piroska volt.

A bizottság Mosonmagyaróváron, a Motim közelében, az út mentén tartott szabadtéri ülést a cég privatizációjáról. A tíz tagú bizottság kormánypárti tagjai helyettesítő kijelölése nélkül távol maradtak. Bár meghallgatásra hívták a cég vezérigazgatóját, Gerezdes János levélben közölte, hogy nem kíván részt venni, és véleménye szerint csak politikai botránykeltés zajlik.

Csiha Judit a bizottság MSZP-s alelnöke közleményt adott ki a történtekre reagálva. Véleménye szerint a rendezvény nem nevezhető bizottsági ülésnek, legfeljebb kampányfórumnak, hiszen azon a bizottság tagjai nem vettek részt a határozatképességhez szükséges számban. Csiha szerint Szijjártó hazudott, amikor a Motim Kft. megvásárlásához szükséges hitelfelvétel kapcsán vádaskodott. A politikus közleménye szerint a bizottság elnökének állításait az Állami Számvevőszék korábbi vizsgálata is egyértelműen cáfolja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik