Belföld

Létszámhiány a rendőrségnél

Komoly létszámhiánnyal küzd a rendőrség, a Budapesti Rendőr-főkapitányság például év végére több mint ezer fős hiánnyal számol. A Népszava információi szerint az alacsony fizetés és a karrierlehetős hiánya miatt nem tudják megtartani a kiképzett szakembereket.

Több mint nyolcvan kiképzett és szakképzett nyomozó szerelt le meglepő hirtelenséggel a magyar FBI-nak tartott Nemzeti Nyomozó Irodától. Hírügynökségi jelentések szerint a diplomás szakemberek távozása komoly hátrányt okozhat a testület munkájában; elképzelhető például, hogy lelassul több gazdasági ügy felderítése. Hasonlóan nagy volt az elvándorlás a Pénzügyi Nyomozó Főosztályról, ott hatvan rendőr adta be leszerelési kérelmét. Hivatalos források a létszámcsökken(t)ést a folyamatos átszervezéssel indokolják. A vezetői helyeket igyekeztek volna csökkenteni, ám ennek kevés eredménye látszik.

Az mindenesetre kérdéseket vet fel, hogy a leszerelt rendőröket a civil gazdasági élet könnyedén magába szippanja: köszönhetően a jobb fizetésnek és karrierlehetőségnek. A bizonytalanság és a motiváció hiánya pedig több rendőrt késztet arra, hogy elhagyja a testületet és civil munkát vállaljon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik