Belföld

Orbán-Gyurcsány nyílt vita

Az elmúlt három év teljesítményét tekintve a szociálliberális kormány Magyarországa 10:2-re győzött az előző kormánnyal szemben – állította Gyurcsány Ferenc hétfőn a parlamentben tartott napirend előtti felszólalásában. A kormányfő egyben "számpárbajra" hívta ki Orbán Viktort, amelyet a Fidesz elnöke elfogadott.

Magyarország minden korábbi sikereit felülmúló ország lett – fogalmazott a miniszterelnök, aki 12 területen hasonlította össze a jelenlegi és a korábbi kormány teljesítményét. Gyurcsány a bérek, a nyugdíjak, az adók, a forint, a befektetések, a munkahelyek, az utak, a lakások, a családtámogatási rendszer, a gazdasági növekedés, a költségvetési hiány és az államadósság kérdését elemezte.


Ezt követően Gyurcsány Ferenc “számpárbajra” hívta Orbán Viktort a televízió nyilvánossága elé a következő két hétben bármikor, amikor a Fidesz elnökének megfelel.


Minden nagyon jó, minden nagyon szép


Gyurcsány szerint 2001 óta soha nem látott mértékben növekedtek a bérek. Az azóta eltelt négy évben kétszer olyan gyorsan növekedett a bérek vásárlóértéke, mint a 2001-et megelőző három évben, és a nyugdíjak még a béreknél is gyorsabban emelkedtek. Ugyanis 2001 és 2005 között a nyugdíjak vásárlóértéke harminc százalékkal javult, ez több mint kétszer olyan növekedési tempó, mint amit az előző kormány elért – tette hozzá a miniszterelnök.


Adatai szerint az átlagbér adóterhe az Orbán-kormány alatt 6 ezer forinttal emelkedett, 2002 óta pedig ez az adóteher 8 ezer forinttal csökkent. Elmondta, hogy mérséklődött a vállalkozások terhe is, és a kormány minden évben lecsippentett az egészségügyi hozzájárulásból.


Gyurcsány szerint a kormány érdemének tekinthető, hogy újra értékálló a forint, romlásának üteme az elmúlt 24 évben soha nem volt olyan alacsony, mint az idén. Magyarország a legkedveltebb befektetési célpont a térségben, és az első negyedévben 1,1 milliárd forintnyi működőtőke-befektetés érkezett az országba – tette hozzá.


Tiszteletre méltó teljesítményként értékelte, hogy az elmúlt három évben a költségvetési hiány 8,4 százalékról 4 százalék alá csökkent, év végére 3,6 százalékra mérséklődik. Ezért a kormány nem engedi “elhazudni” az ország sikereit – vélte Gyurcsány.


Azonban van még tennivaló. Így javítani kell a mezőgazdaságban élők helyzetét, több figyelmet fordítani a vidékre, bővíteni a kis- és középvállalkozásokat támogató programokat, hatékonyabbá tenni az állam működését, őszre pedig elfogadni az európai Magyarország következő hét-tízéves fejlesztési programját – mondta a miniszterelnök.


Az ellenzéki replika


A kormány adóemeléssel próbálta betömni azt a lyukat, amelyet az államháztartásban létrehoztak – állítja Varga Mihály, korábbi pénzügyminiszter. Ezért ma a magyar gazdaság lehetőségei alatt teljesít. Szerinte a kormány 33 alkalommal emelte az adókat, és új adónemeket is létrehoztak. Számon kérte a kabineten az ígért 800 kilométernyi autópálya építését. Hangsúlyozta, hogy az Orbán-kormány idején jelentős mértékű autópálya-építés indult meg. Mint mondta, arról sem esik szó, a PPP-programokkal mennyivel növekedik majd az ország adóssága.


Szerinte több mint 4000 milliárd forinttal nőtt az államadósság az elmúlt három évben, ami azt jelenti, hogy fejenként 400 ezer forinttal több államadóssága van minden magyar állampolgárnak, mint 2002-ben – fejtette ki Varga.


Varga a lakáshitelek kapcsán elmondta: a kormány csökkentette az igénybe vehető hitel időtartamát, elvett az adókedvezményből, és ezzel sok ezer ember elől vette el a lakáshoz jutás esélyét. Az előző ciklusban 270 ezer ember vett fel kedvezményes lakáscélú hitelt, míg a kormány Fészekrakó programja iránt eddig néhány ezren érdeklődtek csupán.


Orbán Viktor elfogadja a miniszterelnök kihívását 

A Magyar Televízió kész lett volna pénteken műsoridőt biztosítani Gyurcsány Ferenc kormányfő és Orbán Viktor Fidesz-elnök, volt miniszterelnök számpárbajára.A Fidesz elnöke a Magyar Rádióban elfogadta a miniszterelnök kihívását egy televíziós vitára, majd mégis visszavonta ezt és azt mondta: nem megy el a Magyar Televízióba, hogy nyilvánosan számpárbajozzon a magyar gazdaság helyzetéről Gyurcsány Ferenccel.

Rogán Antal, a Fidesz kampányfőnöke azt mondta: Orbán Viktor akkor hajlandó a számpárbajra, ha pénteken a rendszerváltás utáni miniszterelnökök találkozóján, vagy azt követően a parlamentben tartják meg azt. Rogán Antal kampányfőnök a nyilvános vitát, számháborúnak, értelmetlen veszekedésnek és homokózi huzakodásnak minősítette, amelyben nem lesznek partnerek. Gyurcsány Ferenc, bár nem érti a kifogást, hajlandó a Parlamentben is számpárbajozni Orbán Viktorral, hogy a nyilvánosság előtt lehessen lebonyolítani a jelzők helyett a számokra épülő vitát a magyar gazdaság helyzetéről – jelentette be László Boglár kormányszóvivő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik