Belföld

Népköztársaság után újra önálló lesz Somoskőújfalu

A köztársasági elnök határozatában önálló községgé nyilvánította Somoskőújfalut, 28 évvel azután, hogy egy népköztársasági rendelet megszüntette önállóságát.

Óvári Péter, Salgótarján címzetes főjegyzője közölte: a 89/2005. számú köztársasági elnöki határozat értelmében Salgótarján jelenlegi településrésze a jövő évi önkormányzati választáson már önálló községként választ önkormányzatot, képviselő-testülete 2007. január elsejétől tölti be hivatalát.

Salgótarjánnak és Somoskőújfalunak meg kell még egyeznie a vagyonmegosztásról – tette hozzá. A közel 3 ezer lakosú Somoskőújfalu polgárainak többsége tavaly szeptemberben népszavazáson döntött arról, hogy a település Salgótarjántól elválva, önállóan működjön tovább. A referendumon a lakók elsöprő többsége foglalt állást az elszakadás mellett.

A városrész lakói még 2003-ban kezdeményezték a leválást, miután a városi önkormányzat a somoskőújfalui általános iskola bezárásáról döntött. A határ menti település Salgótarjánnal történő egyesítését a Népköztársaság Elnöki Tanácsa rendelte el 1977. április 1-jén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik