Belföld

Az MDF megkongatta a vészharangot a ribizlitermelők feje fölött

Karsai Péter frakcióvezető-helyettes és Bogárdi Zoltán, volt MDF-es országgyűlési képviselő hétfőn az Országház folyosóján a ribizlitermelők helyzetéről beszélt újságírók előtt, miközben ribizlivel kínálta a képviselőket, többek között Gráf József agrárminisztert is.

Karsai Péter szerint lehetséges, hogy idén utoljára termesztenek magyar gazdák ribizlit az országban. Mint mondta, mintegy 40 ezer család foglalkozik a bogyós gyümölcsök termelésével. Bogárdi Zoltán, volt MDF-es országgyűlési képviselő arra mutatott rá, hogy az EU-s csatlakozás előtt egybehangzóan minden szakértő úgy vélte, hogy a kertészeti ágazat nyereséges lesz az unióban, azonban a belső piac védelme teljesen megoldatlan, a verseny pedig “nem tiszta”. A volt képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy a géppel szedett pirosribizlit tíz évvel ezelőtti áron, mintegy 35-40 forintért vásárolják fel, az önköltség a legszűkebb számítások szerint is 60 forint felett van.

A politikus leszögezte: nem pénzt kérnek a kormánytól, hanem a tiszta piaci feltételek megteremtését. Szorgalmazta, hogy a kormány derítse ki, milyen rejtett támogatások állnak a versenytársak rendelkezésére, milyen engedélyeket adnak külső beszállítóknak az EU határain kívülről, valamint teremtse meg azt az adminisztratív akadályrendszert, amely a belső piacot védi, és az EU előírásainak megfelel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik