Belföld

Új buszok, hosszabb járat a BKV-nál

Hétfőtől a 112-es autóbusz a budai Szendrő utcától hosszabb útvonalon, a Kálvin térig közlekedik. Újpesten pedig gebinbe adtak három járatot, itt új Volvo buszok járnak.

A járat útvonala a Döbrentei térig változatlan, onnan tovább az autóbusz az Erzsébet híd pesti hídfőjénél nem kanyarodik le az Irányi utcába, hanem egyenesen a Ferenciek tere, majd Astoria csomópontot érintve ér el új végállomásához, a Kálvin térre. Ezzel valószínűleg csökken a dugó az Irányi utcában, mivel a végállomáson álló buszok egy teljes forgalmi sávot foglaltak el eddig. Viszont a járat így az egysávos Kecskeméti utcán halad végig, ami szintén sokszor bedugul.

A 112-es autóbuszt a Ferenciek terén a 7-es autóbuszok megállójában, míg az Astoriánál és a Kálvin téren a 9-es autóbusz megállójában lehet igénybe venni – áll a BKV közleményében.


Észak-Pesten


is változott a helyzet. Itt újabb három autóbuszjárat került egy alvállalkozóhoz. Az autóbuszokat gyártó székesfehérvári Alfa Busz kft. és a Nógrád Volán konzorciuma ezentúl a 120-as, a 147-es és a piros 170-es autóbuszokat üzemelteti.


Mindhárom járaton új, részben alacsonypadlós autóbuszok közlekednek, melyek Volvo alvázra épült buszok, de típusuk eltér a már Budapesten közlekedő csuklós Volvo kocsiktól. Különlegességük például, hogy a Volvo Alfa Localo járművek háromajtós szóló autóbuszok harmadik ajtaja az eddig megszokottól eltérően nem befelé, hanem kifelé nyílik. Ezek a járművek is korszerű elektronikus kijelzőkkel felszereltek, s környezetbarát, Euro-3-as motorral rendelkező autóbuszok – áll a BKV közleményében. A három alvállalkozásban üzemeltetett járat útvonala és megállóhelye változatlan marad.


A BKV korábban három másik járatot a szintén székesfehérvári VT-Transman kft. kezébe adott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik