Belföld

Ismét posztot kapott a Fideszben Szita Károly

A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség tisztújító ülésén az Országos Tanács újraválasztotta az Önkormányzati Tagozat elnökének Szita Károlyt kaposvári polgármestert, akit korábban azzal vádoltak meg, hogy a nyolcvanas években jelentéseket írt az állambiztonsági szerveknek.

A Népszabadság szerint ez azt jelenti, hogy a legnagyobb ellenzéki párt lezártnak tekinti a Krakus-botrányt.

Az ügy akkor pattant ki, amikor az Index internetes újság egyik fórumozója kijelentette, hogy Szita Károly kaposvári polgármester Karakus Péter fedőnéven ügynök volt a III/II-es ügyosztályon. Ezután februárban a Nemzetbiztonsági Hivatal átadta a Történeti Hivatalnak “Krakus Péter” hálózati személy dossziéját, és az az ügynökazonosítást szolgáló úgynevezett 6-os karton is nyilvánosságra került, amely szerint Krakus Péter és Szita Károly azonos személy.

A kaposvári polgármester azonban tagadta, hogy ő lenne Krakus Péter. Ungváry Krisztián történész a Népszabadságban megjelenő elemzésében leírja, hogy javaslata ellenére, Szita nem tett feljelentést ismeretlen elkövető ellen, aki a Nemzetbiztonsági Hivatalban meghamisította volna a rá vonatkozó dokumentumokat, és nem szólította fel “Krakus Péter” tartótisztjeit sem arra, hogy jogi érvényű nyilatkozatot tegyenek arról, hogy “Krakus” és Szita nem azonos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik