Belföld

Péntektől türelmi időt kapnak a parkoló autók

A 12 éves parkolási rendelet újraszabályozása miatt július 1-jével megváltoznak a fizetőövezetek határai Budapesten. A legfeljebb kétórás várakozási időt kibővítik és a türelmi időt is bevezetik a lejárt parkolócédulák esetében.

A kerületek kérésére néhol bővítik, másutt szűkítik a fizetőövezeteket. Az évekkel ezelőtt megállapított 480 forintos parkolási alapdíj maximuma nem változik. Az új szabályozás szerint azonban a lakók nemcsak a saját, hanem a lízingelt és a céges autóikhoz is kaphatnak parkolási engedélyt.


A belvárosi védett övezeten kívül, az eddigi kétórás várakozási időt három-négy órára, illetve több helyen időtartam nélkülire bővítik. A rendelet megerősíti a karácsony és újév közötti, valamint a szombati ingyenes parkolást. Változás az is, hogy az egy óránál hosszabb parkolás lejártakor 15 perces türelmi időt kell a parkolóőröknek biztosítaniuk a büntetés előtt. Igazságosabbá válik a kerékbilincselés is, amit a jövőben kizárólag csak a balesetveszélyt nem okozó és a forgalmat nem akadályozó esetekben lehet majd alkalmazni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik