Belföld

Enyhül a parkolási rendszer

Pénteken lép életbe a főváros új parkolási rendelete. A rendszer türelmi időt is tartalmaz. Megváltozik a pótdíjfizetés, a kerékbilincs használata. A legtöbb helyen pedig kibővítik a legfeljebb kétórás várakozási időt.


Változó övezetek

A FigyelőNet összegyőjtötte a megváltozott védett és parkoló övezetek listáját, amelyből kiderül, hogy az adott területen hogyan változott a maximális várakozási idő: >>

A július 1-én életbe lépő parkolási rendelet türelmi időt vezet be a parkoló autók számára, így az egy óránál rövidebb parkolási idő lejárta után öt perces, az egy óránál hosszabb parkolás lejártakor 15 perces türelmi időt kell a parkolóőröknek biztosítaniuk a büntetés előtt.

Nő is, csökken is a pótdíj

A legalacsonyabb kategóriás pótdíj, a kiszabás napján, üzemidőben történő csökkentett büntetés megszűnik. A legalacsonyabb pótdíj a korábbi kétszeresére nő, az 5 napon túli befizetés esetén alkalmazandó pótdíj pedig csökken. A pótdíj mértéke öt naptári napon belüli befizetés esetén az adott területre érvényes egyórai várakozási díj tízszerese. Öt naptári napon túli befizetés esetén az adott területre érvényes egyórai várakozási díj húszszorosa.

Nem mindenki kaphat kerékbilincset

Pontosították a kerékbilincselési eljárás menetét. A kerékbilincselés költségét 15 000 forintban állapították meg, azzal, hogy ha a gépjárművezető a kerékbilincs felszerelése alatt visszaér és a gépjármű szabálytalan elhelyezését megszünteti, akkor csak a költség felét kell megfizetnie.

A kerékbilincs használatát szigorítja a rendelet. A jövőben kizárólag csak a balesetveszélyt nem okozó és a forgalmat nem akadályozó esetekben lehet majd alkalmazni. Így nem használható kerékbilincs a tűzcsapnál vagy tűzcsapszekrénynél álló jármű, a tűzoltási felvonulási úton álló jármű, a közúti forgalom biztonságát vagy a közbiztonságot veszélyeztető jármű, a megkülönböztető fény- és hangjelző készülékkel jogszerűen felszerelt jármű, a figyelmeztető jelzést jogszerűen alkalmazó jármű, a mozgáskorlátozott személy (illetőleg az őt szállító személy) járműve, a diplomáciai gépkocsik, a háziorvosi szolgálat ellátására utaló, jogszabályban meghatározott jelzéssel ellátott jármű.

Változnak az övezetek

A védett övezetbe és a várakozási övezetbe érvényes lakossági hozzájárulásokat az övezetben állandó lakóhellyel lakók nem csak a saját tulajdonukban lévő, hanem az üzemben tartásukban lévő és a munkáltatótól kizárólagos használatba kapott személygépkocsijaikra is megkaphatják.

A belvárosi védett övezeten kívül, az eddigi kétórás várakozási időt három-négy órára, illetve több helyen időtartam nélkülire bővítik.

A védett területek listáját, illetve a parkolási övezeteket itt találja meg: >>


Ajánlott videó

Olvasói sztorik