Belföld

Balatoni strandfigyelők a bűnözés ellen

Az idén is folytatják az öt évvel ezelőtt indított a bűnmegelőzési programot a Balaton déli partján; július elsejétől augusztus 22-ig felvilágosítással, szórólapokkal, a forgalmas strandokon figyelőszolgálattal igyekeznek felhívni a turisták figyelmét, és ezzel megelőzni a bűncselekményeket.

Négy városban, Siófokon, Balatonföldváron, Balatonlellén és Fonyódon működik bűnmegelőzési iroda a nyári szezonban, ahol rendőrök, tolmácsok segítenek a bajba jutott hazai és külföldi turistáknak – mondta Molnár Zsolt, a balatoni bűnmegelőzési program vezetője. Az idén 80 rendőrtiszt, bűnmegelőzési szakember, nyugdíjas rendőr és rendőrtiszti főiskolás vesz részt a programban. Hozzátette: az idén is szerveznek bűnmegelőzési tábort középiskolásoknak, akik például szórólapokat osztanak, amelyeken három nyelven – magyarul angolul és németül – hívják fel a vendégek figyelmét arra, hogy miként előzhetik meg a bűncselekményeket.

Ezzel elsősorban a strandlopásoknak, a lakásbetöréseknek, a besurranásos lopásoknak, illetve autófeltöréseknek szeretnék elejét venni – jegyezte meg Molnár Zsolt. Rámutatott: a figyelemfelhívásnak, illetve a közterületeken való jelenlétüknek köszönhetően az elmúlt években jó eredményeket értek el. Balatonföldváron, ahol 2001-ben elsőként nyitottak bűnmegelőzési és áldozatvédelmi irodát, 40 százalékkal esett vissza az bűncselekmények száma, Siófokon pedig tavaly 60 százalékkal kevesebb volt a strandlopás.

Ez annak tudható be, hogy a forgalmasabb strandokon, az idén például már öt üdülőhelyen, magasfigyelőket állítottak fel, oldalukon távolról is jól látható “POLICE, Bűnmegelőzés” felirattal – magyarázta az alezredes. Elmondása szerint újdonság lesz az idén, hogy egy “mobil iroda” is segíti a lakosság és a turisták tájékoztatását. Egy “POLICE” feliratú kisbusz közlekedik Siófoktól Balatonmáriáig, s időről-időre leparkol a forgalmas helyeken. Az érdeklődők az ott szolgálatot teljesítő rendőröktől tanácsot kaphatnak, tájékoztató prospektusokat kérhetnek, továbbá bejelentést tehetnek bűncselekményekről.

Ugyancsak most első alkalommal német rendőrtiszti főiskolások is részt vesz a programban, akik elsősorban a fiatalok által kedvelt Siófokon teljesítenek majd szolgálatot. Molnár Zsolt szólt arról is, hogy a program költségvetése 18 millió forint, amit a Biztonságos Magyarországért Közalapítvány, az önkormányzatok és a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság biztosít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik