Belföld

Két dolláros csökkenés után áringadozást várnak az olajpiacon

Szerdán némileg ismét drágult a kőolaj a szabadpiacon. A szerdai befektetői alapok által eszközölt eladások, profitrealizálások és az ezeket kísérő hordónkénti 2 dolláros árcsökkenés után némileg emelkedtek szerdán az árak.

A jelentős keddi áresést a szakértők úgy értékelték, hogy a piac lélegzetet vesz azelőtt, hogy szerdán délután az USA-ban közzéteszik a készletekre vonatkozó adatokat. Az árirányzat várhatóan felfelé mutat majd.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, júliusi határidőre közép-európai idő szerint szerda reggel hordónként (159 liter) 58,34 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében, 14 centtel drágább a keddi New York-i zárónál. A WTI kedden 2,34 dolláros, azaz 3,9 százalékos esés után 58,2 dolláron zárt. Hétfőn 60,95 dollárt is elért az ár.

A Reuters által megkérdezett elemzők véleményének az átlaga szerint az olajtartalék 1,4 millió hordóval csökkent, a negyedik egymást követő héten hanyatlott, a fűtőolajat is tartalmazó feldolgozott olajtermék-tartalék 1,5 millió hordóval bővült, a benzintartalék stagnált.

Az ólmozatlan normálbenzin a legközelebbi, júliusi határidőre szerda reggel gallononként (3,78 liter) 1,6270 dollár volt a szingapúri ACCESS-ben, 0,0022 dollárral drágább a keddi NYMEX-zárónál. Kedden 0,0502 dollárral – 3 százalékkal – olcsóbbodott.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta kedden hordónként 57,18 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) a legközelebbi, júliusi határidőre, 2,12 dollárral, azaz 3,6 százalékkal alacsonyabb a hétfői zárónál.

Szerda reggel az arany unciánként (31,1035 gramm) 435,05 dollár volt Londonban azonnali szállításra, 0,50 dollárral olcsóbb a keddi későinél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik