Belföld

Ketten megúszhatják a brókerügyet

A K&H ügy két vádlottja, a pénzmosással gyanúsított Schönthal Henrik, illetve Abdo Mahmoud szíriai pénzváltó elkerülheti a felelőségre vonást – írja a Népszabadság.

A két vádlott ellen nemzetközi elfogató parancsot adtak ki a magyar hatóságok, nincs azonban sok remény arra, hogy a kiadatás még az ügy elévülése előtt megtörténik. A velük szemben távollétükben indított eljárást elkülönítik a K&H-botrány sikkasztási és pénzmosás “ágában” kihallgatott 24 gyanúsítottétól, és mindkettőjükkel szemben felfüggesztik a nyomozást. A felfüggesztés a cselekmény elévüléséig tart, azaz annyi ideig, mint a nekik felróttakért kiszabható maximális büntetés.

A kiadatásra azonban nincs sok remény, mivel Schönthal amerikai-magyar állampolgár, és állítólag már a botrány kirobbanása előtt felszámolta itteni érdekeltségeit, majd elhagyta az országot.

Abdo Mahmoud pedig néhány órával az előtt szállt fel egy Damaszkuszba induló gépre, mielőtt az ügyész aláírta volna az elfogatóparancsát. Róla szökése után az a hír terjedt el, hogy bevonult a szíriai hadseregbe. Damaszkusz azonban – miután Abdo Mahmoud szíriai állampolgár – akkor sem adná ki a körözött pénzváltót, ha nem a hadseregben szolgálna. Elfogására így szinte semmi esély, amíg újra Európába nem utazik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik