Belföld

Többet fizetünk a gyógyszerekért júliustól

Július 1-től többet fizetünk majd a patikában a gyógyszerek egy jelentős köréért – szivárgott ki a hír az OEP-től. Hogy pontosan mennyivel, azt Lengyel Gábor főosztályvezető nem volt hajlandó elárulni.

Több mint 4,3 milliárd forint megtakarítást remél az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a július 1-jén kibővítendő, fix összeggel támogatott gyógyszerkörtől – jelentette ki Lengyel Gábor főosztályvezető egy konferencián. A biztosító 1885 termékre – ez a támogatott orvosságok egyharmada – terjeszti ki ezt a fajta támogatást, köztük 381 az e körbe újonnan bevont termék. A közel hatezer medicinát tartalmazó tb-gyógyszerlista júliustól mintegy 150 szerrel bővül, többségében generikus gyógyszerekkel.

E fix-összegű gyógyszer-támogatási rendszer lényege, hogy az azonos hatóanyagú, vagy az egyes betegségek kezelésére szolgáló, de különböző hatóanyagú, ám a hatóság által egyenértékűnek minősített orvosságok közül – egyfajta számítási módszer szerint – a legolcsóbbhoz igazítják a fix tb-támogatás összegét. Ha az így képzett referenciaárnál drágább szert ír fel az orvos a betegnek, nagyobb összegű térítést kell fizetnie. A különbség akár tízszeres is lehet az olcsóbb generikus és a drágább innovatív készítmény között – írta a Világgazdaság.

A lényeg tehát, hogy ezzel a módszerrel megnő majd az általunk fizetendő térítési összeg. Igaz, lesznek olcsó, főleg generikus készítmények, amelyek sokkal olcsóbbak, esetleg ingyenesek is lesznek. De csak azok. Lengyel Gábor főosztályvezető, akit már munkaidő után értünk el irodájában az OEP-nél, egyenes kérdésünkre, amelyben a drágulás mértékéről faggattuk, kitérő választ adott. Közölte: az OEP hétfőn tart sajtótájékoztatót a változásokról, addig nem mondhat semmit. Azonban nem vonta kétségbe az egyszerű számításunk eredményét, hogy több pénzt hagyunk a második félévben a patikákban. Akár tízszer többet is, ha olyat ír fel az orvos.


Lengyel Gábor, az OEP gyógyszerügyi főosztályának vezetője még márciusban elmondta, s a FigyelőNet megírta, hogy elképzeléseik szerint a gyógyszert rendelő orvos tájékoztatja majd a páciensét a betegség terápiájára alkalmazható számos orvosság áráról, s a legmegfelelőbbet írja föl a számára, végső soron a beteg dönt. Lehetőség lesz arra is, hogy a recepten ne zárja ki a választás lehetőségét, ez esetben a patikus ajánlhat alternatívát. Ilyen próbálkozások azonban eddig nem vezettek eredményre.

Más változási elképzelések is a drágulás irányába hathatnak majd. Amint korábban is megírtuk, novembertől szabadárasak lesznek az OEP által nem támogatott gyógyszerek. Az egészségügyi miniszter ugyan árleszoirító hatást vár ettől, ám a patikusoknak egészen más a véleményük: a Magyar Gyógyszerész Kamara szerint a gyártók ugyanis eddig mindig árat emeltek, amikor csak tudtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik